• bundasjezus
    #98
    "Az űrkutatás nem lehet egyszerűen gazdasági kérdés, de a gazdasági szereplők - mecénások - szerepe sem ördögtől való dolog. Eddig távol maradtak az űrkutatástól, mert nem hitték el, hogy lehetséges. Ezt mutatta meg Musk, hogy igen is lehetséges. Mint ahogy más tudományágakban már régen nagy támogatók a gazdasági szereplők, milliomosok vagy alapítványok. A kutatónak mindegy, honnan jön a pénz, és erőforrás, ha kutathat."

    Hát ez az, ami nem igaz, ugyanis mindig is gazdasági kérdés volt. Az űrversenyt a hidegháború szülte. A hidegháború pedig az egymással szemben álló szovjet és amerikai gazdasági-társadalmi érdekek leképződése volt. Az űrkutatás célja az volt, hogy a szemben álló felek belelássanak egymás technikai (hadipari) fejlesztéseibe. Öntötte a pénzt a Szovjetunió és az USA is az űrkutatásba, fejlődött a hadipar, értékes információkat tudtak meg egymásról a szemben álló felek. Ennek eredménye lett az első ember az űrben és a Holdra szállás. A Szovjetunió megszűnésével végetért a hidegháború és a hadipar háttérbe vonult az űrkutatásban. Jöttek helyette a vállalatok és egymás után lőtték fel a kereskedelmi műholdakat. Érdekes módon az elmúlt évtizedek során fel sem merült a Hold kolonizálása. Vállalatok, gazdasági társaságok, sőt államok sem éreztek motivációt arra, hogy újra ember sétáljon a Holdon. Vajon miért nem? És miért éreznének motivációt a Mars kolonizálására, ha a Hold sem érdekel senkit?

    A gazdasági mecénásokról pár gondolat. Magánszemély sosem fog rendelkezni annyi pénzzel, hogy egyedül végrehajtson egy Mars utazást, kifejlessze a hozzá szükséges technológiát. Mivel egyedül nincs elég pénze a projektre, ezért társakat keres, hogy még több pénzt vonhasson be. Létrejön a célra egy részvénytársaság. A részvényesek hajlandóak anyagilag kivenni a részüket a projektből, ha fenntartható üzleti-pénzügyi modellt tesz le eléjük a társaság vezetése. Ha az üzleti modell biztosítja a megtérülést a részvényesek számára, akkor támogatni fogják a projektet, ha nem biztosítja számukra, akkor nem adnak pénzt és lehúzza a rolót a társaság.

    Nagyon romantikus dolog a pálya széléről okoskodni és mások pénzét költeni kolonizálásra a sajátunk helyett, valamint értetlenkedni, hogy valaki miért nem áldozza fel a pénzét egy ilyen "nemes" cél érdekében, mint a kolonizáció, ha neki az gazdasági szempontból totális veszteség. Milyen üzleti modell az, hogy elvárjuk, hogy öntsék a pénz a projektünkbe, de cserébe nem adunk semmit? Majd ha lesz életképes üzleti terv, akkor lesz kolonizáció és "űrmeghódíccsa" is. Addig viszont marad az álmodozás, vagy neki lehet állni közösségi finanszírozás keretében kampányt indítani és akkor az így összegyűjtött pénzt nyugodtan el lehet költeni gazdaságilag életképtelen vállalkozásra. Csak ezzel meg az lesz a gond, hogy egy idő után megunják majd az adakozást az emberek, mert a projekt nem lesz önfenntartó pénzügyileg. És akkor megint ott tartunk majd, ahol most.