• bundasjezus
    #58
    "Tehát akkor ami gazdaságilag hasznot termeo, az a társadalomnak hasznos? Mondjuk mint például a Való világ?"

    A Való Világ kulturális értelemben egy szemétnek tekinthető. Ennek ellenére hülyék ezrei küldözgették az SMS-t, hogy a kedvencük ki ne essen a villából. Az így befolyt összeg egy része adó formájában az államkasszába került, amiből utak, kórházak, iskolák építhetők, fenntarthatók. Az összeg másik része pedig magánvagyonként jelent meg, amiből később valószínűleg vásárolt pár dolgot a tulajdonosa, vagy újabb műsorba fektette be a pénzt és újabb embereknek adott munkát ezzel.

    Abban teljesen igazad van, hogy a Való Világ a jóízlésű ember számára egy hulladék műsor volt. Sokaknak viszont munkát és megélhetést biztosított a műsor készítése, a nézőinek pedig szórakozást nyújtott. A kereslet és a kínálat találkozott és az így megtermelt pénz utána valamilyen formában visszakerült a gazdaságba.

    Természetesen egy informatív, ismeretterjesztő műsor készítése sokkal nemesebb és értékesebb cél lett volna, de arra valószínűleg töredék ennyi ember lett volna kíváncsi, emiatt pedig pár epizód után becsődölt volna a műsor.

    Nem a Való Világggal és a hasonló "értékrendű" műsorokkal van baj, mert ezek csak az okozatok (a kínálat). A bajt a keresletben, vagyis a médiafogyasztók ízlésében és igényeiben kell keresni. Ha a médiafogyasztók művelt, a világ és a tudomány iránt érdeklődő emberek lennének elsősorban, akkor működőképes üzleti tervet lehetne készíteni "értékes" műsorok számára. Viszont nem ez a helyzet, hanem az, hogy a szemétre van igény, ezért a szemét hozza a pénzt, a bevételt.