• fonak
    #52
    Az akkumulátor-kutatásoknak természetesen van célja, értelme meg akkor lesz, ha jutnak valamire. De ezek nem alapkutatások.
    A CERN-t, a csillagászatot (méregdrága távcsövek) stb-t nem tudod besorolni a szigorúan közvetlen anyagi haszonelvű elképzelésedbe.
    Az elméleti tudósokat valóban idealizmus hajtja (az esetleges becsvágyon kívül), nem az, hogy gazdagok legyenek (sajnos ez az idealizmus tett/tesz fogékonnyá sok naiv tudóst elmebeteg ideológiák, pl. a kommunizmus iránt, ezért volt sok nyugati tudós Sztálin lelkes híve és segíttette elvi, világnézeti alapon a szovjet hírszerzést). Az államok pedig nem azért támogatják, már amennyire, és ahol, az alapkutatásokat, mert közvetlen haszont remélnek belőle. Leszámítva persze speciális eseteket, pl. főleg a hidegháború idején azért támogatták, hogy a haditechnika fejlesztésében új utakat találjanak (atomfizika, kriptográfia stb.) De az, hogy egy kormány pénzt ad egy bazi nagy rádióteleszkópra, annak a presztízsen kívül gyakorlati haszna nincsen.