• bundasjezus
    "Az a szép a veled való beszélgetésben, hogy a végére mindig rájössz, hogy van más is a világon, aztán szépen letagadod."

Az, hogy te mit magyarázol bele az én mondandómba, azzal engem nem hozol kellemetlen helyzetbe, legfeljebb elkopik a billentyűzeted.

"Nagyon érdekelne, hogy a CERN-nel és a többivel miért vagyok tévúton, mivel harmadszorra írod le, de egyszer sem magyarázod meg miért (csak személyeskedsz)."

Az a számítógép, amiről írsz és értetlenkedsz, az is azért jöhetett létre, mert a tudományos alapkutatások gazdaságilag hasznosnak bizonyultak, gazdasági hajtóerő (kereslet) miatt jött létre, ezért nem a galambpostádat kell várom az ablakban. A CERN-re ugyanez igaz. Tájékozott ember ezt evidenciának tekinti, te pedig rossz következtetéseket akarsz levonni, mert nem érted, hogy mire jók az alapkutatások és a CERN. Ha ezt magyarázni kell neked, akkor én végtelenül szomorú vagyok, mert ez annak a bizonyítéka, hogy csődöt mondott az oktatási rendszerünk és az ilyen hozzád hasonló funkcionális analfabétákra kell pazarolni a drága időt. Ez pedig itt az SG tudományos fórumán elég gáz rád nézve.

"Nem tudod mi a különbség a középkori, és modern kori tudomány között, illetve az alapkutatás, és technológiai kutatás között, illetve a középkori finanszírozási rendszer, és a szociális alapú modern kori elosztási rendszer között. Mintha csak addig jutottál el, hogy mindkettőben benne van a felfedezés szó, és mivel benne van, akkor neked ugyanazt jelenti. Csak remélni tudom, hogy lódarázs alatt nem valami kimérát értesz..."

Elég világosan leírtam, amit közölni akartam. Ha te reszelni akarod a fingot, akkor hajrá.

"Az államok működése nem ultra-kapitalista alapon szerveződik, az állam működése nem piaci alapú. Ugyanígy a nonprofit szervezeteknek, alapítványoknak sem célja, de említhetném, a hajléktalanokat segítő szervezeteket, a Máltai szeretet szolgálatot, vagy ezt, hogy csak a legszélsőségesebb példákat is idehozzam (de van még). Viszont az igaz, hogy a fejlett szociális intézkedések növelik a GNP(!), ha nem is annyira, mint a befektetett tőke értéke, ellenben nem ezért léteznek, és nem piaci alapon szerveződik - sajnos fordítva ülsz a lovon."

Az államok működése az államháztartás egyensúlyán alapul. Az állam bevétele adókból jön össze, amit a gazdaság szereplői fizetnek be az államkasszába. A gazdaság szereplői csak akkor tudnak befizetni az államkasszába, ha piaci alapon életképesek és hasznot termelnek. Hogy ezen mit nem értesz, az számomra rejtély.

A szociális szervezetek működésének és létezésének piaci igénye pedig azt jelenti, hogy ezek a szervezetek segítik a társadalom leszakadó rétegeit visszaterelni a munka világába azáltal, hogy átmeneti segítséget nyújtanak nekik. Ez össztársadalmi érdek, hiszen ha a hajléktalan inkább maga alá pisál az aluljáróban, ahelyett, hogy dolgozna, adózna, értéket állítana elő, akkor ezt veszteségként könyvelheti el a társadalom gazdasági szempontból. Az a baj, hogy te nem látod a társadalom működésének mélyebb mechanizmusait. Nem érted, hogy hol keletkezik a kereslet, hol válaszol rá a kínálat. A gazdasági haszon társadalmi hasznot jelent és fordítva is igaz. A haszon nem azonnal forintosítva jelenik meg sok esetben a társadalmi folyamatokban, hanem sokszor áttételesen, de mindenképpen megjelenik. Az egyének haszna a társadalom haszna is és a társadalom haszna az egyének számára is hasznos. A gazdaságilag életképtelen társadalom generálja a szegénységet. Természetesen a szegénység vagy a hajléktalanság sosem fog megszűnni, de céltudatos és megfontolt gazdaságpolitikával jelentősen lehet csökkenteni.

Lehet, hogy túl fiatal vagy és keveset láttál még a világból, ezért nincs elég tapasztalatod és nem érted a világ működését.