• bundasjezus
    #11
    A kolonizálás akkor lehet gazdaságilag életképes, ha a befektetőknek hasznuk van rajta. A gazdagok pontosan azért gazdagok, mert hülyeségekre nem költik a pénzüket, nem égetik a pénzt feleslegesen. Jelen pillanatban és még nagyon sokáig úgy tűnik, hogy nincs gazdasági ráció a kolonizálásban. Nem ismerünk a Naprendszerben olyan bolygót/holdat/aszteroidát amin pénzügyileg kifizetődő lenne nyersanyagokat bányászni. Mivel a Föld anyagforgalom szempontjából zárt rendszernek tekinthető, ezért bármilyen erőforrást, nyersanyagot sokkal olcsóbb itt bányászni/előállítani/újrahasznosítani, mint elutazni érte a Naprendszer másik végébe és hazahozni.

    Egyszerűen hiányzik az indíttatás a kolonizáláshoz/űrutazáshoz. És nem érdemes hinni az űrturistáskodásban, mert pl. az Antarktisz itt van a Földön, mégse látogatják turisták milliói, de ugyanezt elmondhatnám bármelyik földi sivatagról is. Mesterségesen épített városokért megint csak nem érdemes két évig utazni a Marsra, itt a Földön is találunk belőlük eleget.

    Egyetlen esetben van értelme az űrutazásnak/kolonizációnak, mégpedig akkor, ha találunk itt a közelben élhető bolygót. Legjobb tudásunk szerint a Naprendszerben a Földön kívül nincs élhető hely. A legközelebbi élhető helyről pedig még azt sem tudjuk hogy létezik. Egy dolgot tudunk róla biztosan, azt, hogyha létezik, akkor hihetetlenül messze van. Innentől pedig szellemi maszturbálás az egész téma.
    Utoljára szerkesztette: bundasjezus, 2018.02.13. 17:00:43