• Irasidus
    #100
    "Hát ez az, ami nem igaz, ugyanis mindig is gazdasági kérdés volt. Az űrversenyt a hidegháború szülte"

    A tudomány, és ezen belül az űrkutatás, egy tágabb fogalom, mint az űrverseny volt. Az űrkutatás, a hidegháború alatt nagyobb prioritást élvezett, így több pénzt adtak rá. De az űrversenyt nem gazdasági haszon megterülésévél támogatták! Hidegháború nélkül is lett volna űrkutatás, csak sokkal lassabban haladt volna. Ennek belátására az akkori tudománytörténetet kell ismerni. Szóval, az űrkutatás, mint bármiféle alapkutatás, nem lehet egyszerűen gazdasági kérdés! Ugyanis az alapkutatás egy olyan kutatási terület, aminek célja a világ jobb megismerése, és nem valamilyen eszköz, vagy fejlesztés. Az, hogy utólag technológiailag hasznos, az nem azt jelenti, hogy azért adták a támogatást rá, mivel nem lehet előre tudni, miből-mi lesz, és egészen más a megítélése ennek minden szereplőnél. Ráadásul az alapkutatás eredményei ritkán "jók valamire". Lehet hozni példákat, amikor technológiát lehetett kovácsolni belőle, de sokkal többet, amikor nem. És itt a probléma, szemezgetsz, és a szerencsés eseteket úgy állítod be, mintha gazdasági célja lett volna, vagy azért adták volna rá a pénzt.

    "A gazdasági mecénásokról pár gondolat. Magánszemély sosem fog rendelkezni annyi pénzzel, hogy egyedül végrehajtson egy Mars utazást, kifejlessze a hozzá szükséges technológiát. Mivel egyedül nincs elég pénze a projektre, ezért társakat keres, hogy még több pénzt vonhasson be. Létrejön a célra egy részvénytársaság."

    Ehhez ismerni kellene az árakat, hogy ilyet kijelents. Ha tételesen végigmennék a pontokon, rájönnél, hogy nem egy, és nem két ember rendelkezik ennél nagyságrendekkel nagyobb összeggel.

    "Nagyon romantikus dolog a pálya széléről okoskodni és mások pénzét költeni kolonizálásra a sajátunk helyett, valamint értetlenkedni, hogy valaki miért nem áldozza fel a pénzét egy ilyen "nemes" cél érdekében, mint a kolonizáció, ha neki az gazdasági szempontból totális veszteség."

    Sokszor leírtam már, hogy az ember sok olyanra költ, aminek nincs gazdasági haszna, de reménytelen, mert a fejedet a seg... akarom mondani a homokba dugod. Ki kellene rángatni, és körbenézni, hogy mi mindenre költenek, vagy támogatnak. Példának okáért a SETI kutatásra, több száz millió dollárt költöttek már, volt olyan milliárdos aki egy összegben 100 millió dollárt. Pedig a SETI aztán nagyon nem hoz gazdasági hasznot neki, a büdös életben. De tudok még ezer millió példát! Az államok meg végkép nem kaptalista módon működnek, és nagyságrenddel nagyobb pénzzel gazdálkodnak, hogyha úgy akarja egy vagy több nemzet, akkor lesz kolonizáció. Ezeket részletesen kifejtettem, és linkeltem is.