• NEXUS6
    #112
    Az, hogy egy adott szituban a dolgokat nem objektíven (személyes érintettséget kizárva), hanem a legrosszabbra készülve vizsgálod az marhára nem tudományos hozzáállás.

    Már megbocsáss, de honnan tudod, hogy mit mond a "tudomány", ismersz minden cikket, minden elméletet adott témában, vagy csak a népszerű tudományos ismeretterjesztő, leegyszerűsített, előre megemésztett, közérthető, politikailag manipulált kánont? Mint írtam, a kijelentéseim mögé tudok olyan tudományos tanulmányokat rakni, amelyeket olvastam, akkor most őket hazudtolod meg? Vannak mainstream elgondolások ebben a témában, amelyek minimálisan ütik meg jobban az ellenőrizhetőség, megfelelő előrejelzés kritériumát, mint a kevésbé ismertek, de így is marha messze állnak pl. a kvantum elektrodinamika által előrejelzett pontosságtól és ilyen szempontból azok sem egzaktak. Ettől persze a nem működő alteros nézetek nem lesznek jobbak, de mint ahogy mindíg is ilyen helyzetben, csak ezektől várhatsz végül egy jobb megoldást.

    A civilizáció nem egy statikus fejletségi állapot, amit elértünk és ha nagyon nem történik semmi, akkor bármeddig fenntarthatunk. Nem, a civilizáció egy bonyolult, ciklikus folyamat, ami belső dinamikájából fakadóan is előállíthat olyan állapotot, amivel gyak kinyírja magát, leállítja saját újratermelődését.
    A vallásig szélsőségessé tett "klímavédelem" véleménynem szerint magán hordozza mind azokat a jellemzőket, amelyek olyan szélsőséges irányba vihetik az emberiséget, önmagától lekorlátozhatják, gyak valós külső tényező nélkül az emberiség mozgásterét, amivel gyak magunkat nyírjuk ki. A félelem kultúrája nagyobb veszély, mint amit a gondolkodás szabadságából fakadó alternatív és igen többségben tévútnak minősülő kisebb népszerűségű gondolatok életben hagyása jelenthet. A tudomány, általában az emberi tudás evolúciós elven működik, ha sok alternatív megoldást (mutációt) hagysz működni abból kiszelektálódhat az adekvát nézőpont, ha eleve csak egyet fogadsz el és az tévesnek bizonyul, akkor már csak idő kérdése a civilizáció megroggyanása.