• NEXUS6
    #107
    Azért mielőtt áltudományos téveszmék terjesztésével vádolnál jelezném, hogy az állításaim 90%-a beleillik a mainstream kutatásokba, pl. max a klimatológusok nem veszik általában figyelembe olyan súllyal a bioszféra hatásait, nyilván. Hozzátenném, ma még. Egy klimatológus a klímához ért, amit jelenleg nagyon szigorúan fizikai elvekből vezet le és ez a tudományág viszonylag csekély jelentőséget tulajdonít a 3-4 Mrd éve létező életnek.

    Szerintem a kijelentéseim pont erre irányultak. Úgy vélem, hogy ez az a hiányzó tényező, ami úgy tűnik a rendszernek egy jobban működő modelljéből hiányzik.

    Úgy véled a CO2 rossz és én vagyok a hülye, hogy az ellenkezőjét próbálom bizonyítani? Őööö, had kérdezzem meg, szerinted a tested szerves vegyületei vajon honnan is erednek? Úgy van a növények által asszimilált CO2-ből. Hmmm.... Vajon túlzás lenne azt állítani, hogy a víz után a CO2 a legfontosabb vegyület az élet szempontjából? Nahát és pontosan ez a kettő a legfontosabb üvegházgáz! Nahát, lehet hogy ez egy összetett, a három nagy globális rendszer összekapcsolódásából létrejött szuperrendszer (víz-, szén-ciklus, bioszféra)?

    Úgy véled, hogy az alacsony CO2 szint erőszakkal előrángatott lehetőség. Szerintem nem az. A kb 13 ezer éve befejeződött eljegesedés végén csak 180 ppm körüli volt a CO2 szint. Sajnos a pusztán fizikai modell nem képes maradéktalanul megmagyarázni, hogy ebből a több 10 ezer évig tartó állapotból egyszer csak a Föld, hogy került ki pár ezer év alatt, katasztrófális gyorsasággal 100 méterrel emelve az óceánok szintjét, szinte pillanatokon belül elolvasztva km vastag jégpáncélt É-Amerikából, Európából, Ázsiából.
    Véleményem szerint az emelkedő CO2 szint a növényzet terjedését is pozitívan befolyásolta, ami viszont katalizátor volt a folyamatok gyorsaságára nézve, pozitív visszacsatolást okozott.
    Húúú, úgy tűnik igen, a növények veszélyesek! ;)

    Azonban az egész fejlett emberi civilizáció is a magasabb CO2 eredménye, ugyanis ez tette lehetővé az un. neolitikus forradalmat, az az a mezőgazdaság kialakulását. Előtte 100 000 évig a Homo Sapiens valszeg nem azért nem próbálkozott ezzel, mert hülye volt, mint a segg, hanem mert egyszerűen nem hozott annyit a növényi kultúra művelése, ami megérte volna a befektetett munkát és egy nagyobb népességet el tudott volna tartani.

    Nem érted, ellentmondásosnak tartod a kijelentéseimet, mert végül is azt sem mondom, hogy igen hajrá fosszilis energia ipar? Valóban, ahogy nem vagyok híve annak a totális hisztériának, amit az egyik oldal nyom, annak sem, amit mondjuk Trump fémjelez. Szal nem azt mondom, hogy a klímaváltozás nem rossz. De az, kúrvaszar, de egyúttal lehetőség is! És a környezetvédelem komolyabbanvételével lehet kihasználni, ami azonban nem merülhet ki abban, hogy megnyugtatom a lelkem, mert Teslám, meg Priusom van.

    Úgy gondolod áltudományos azt mondani, hogy a dolgok nem csak feketék és fehérek? Hogy lehet hasznunk nekünk is és a bolygónak is az olyan ördögtől való mennyköves kénkőszagú dolognak, mint a CO2-nek?
    Hmmm.... az inkvizíció tündöklése és bukása óta nem igazán szokás megítélni így az alternatív gondolatokat. De te tudod.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2018.01.18. 21:55:18