• defiant9
    #333
    "Az autonóm vezérlés, és az önvezetés nem ugyanazt jelenti."
    Rugózhatsz rajta hogy hol a határ az egyes szintek közt de valójában irreleváns. Én egyáltalán nem is reagáltam arra hogy hol húzod meg a határt, számomra csak az releváns a kérdésben hogy szoftver vezérel és nincs valós humán backup hiba esetére. Ez a helyzet a Szojuz és az önvezető autó esetén is.

    "Melyik állításomat cáfolta?"->
    ""Ezért sem engedi sehol a világon, hogy ember éltét kizárólag számítógépre bízzák.""
    A kormánykerék nélküli önvezető autóban elvi lehetősége sincs az embernek balra rántani a kormányt jobb helyett.
    Itt előjön a moralizálás hogy kell-e ezt egyáltalán engedni ui. lehet hogy ő inkább 5 óvodást ütne el ahelyett hogy a betonfalnak menve zúzódásokat szenvedjen,

    "Így van, a számokon lovagolok. Ugyanis tettél egy állítást, ami nem igaz, és így az egész mondandód dől mint a kártyavár."
    A kártyavár akkor dől össze ha az alját kiütik. Ez egy oldalágon lévő marginális adat. Számít valamit ha azt mondom hogy tíz, száz, ezer vagy millió? A lényeg hogy ma már program számolja, régen meg emberek számolták három hónapon át.

    "akarod bizonyítani, hogy az önvezető autók biztonságosak."
    Ilyet nem állítottam. De nyithatunk erre is egy thread-et. Azt hajlandó vagyok felvállalni hogy abban a közlekedési helyzetben amikor már csak önvezető autók lesznek az utakon, és az emberi sofőrök ki lesznek tiltva akkor nagyobb lesz a biztonság, kevesebb baleset fog történni. Mindezt azért mert a sztochasztikus emberi viselkedési faktor kikerült a rendszerből, és helyükre egy gyors,fáradhatatlan, nagy adatmennyiséget feldolgozni képes gépi intelligencia(csak hogy új elemet hozzak be) kerül. A programok másik nagy előnye hogy minden hibákat csak 1x kell megtalálni és javítani, az összes humán sofőrre ezt csak agresszív forgalom szabályozó eszközökkel alkalmazható (pl. bukkanó ami odaver az autónak). Ezért nem ismétlődött pl. meg a lenti metróbaleset, kiszáll az NTSB, megtalálja a hibát, a szoftverfejlesztő meg kijavítja. Ha gondtalan volt a fejlesztő akkor meg megy a bíróságra.