• gforce9
    #329
    Elbeszélünk egymás mellett. Én az elején azt írtam, hogy létezik hibátlan program. Ez nem véleménykérdés. Ténykérdés. Még bonyolultabb programoknál is. Véges inputnál lehetséges hibátlan programot írni. Logikailag minden input végigkövethető.

    Te pedig azt mondod, hogy emberéletet nem bíznak rájuk. Csakhogy, amire az emberéletet bízzák vagy épp nem bízzák, az nem a program. Egy programra semmit sem bíznak, mert nem is lehet. :) Egy olyan rendszerre lehet bízni valamit, ami tartalmaz hardveres és szoftveres összetevőt. Rendszerekre bíznak valamit. Egy rendszernél lehet hiba, mivel egy komplex rendszer inputja (vagy inputjának érzékelése, jelfeldolgozása stb) végtelen módon hibásodhat meg. (nyilván véges a szám, de oly sokféleképp, hogy mindenre felkészülni nem lehet)

    Azért hozom fel a böngészős példát, mert az pontosan ugyanolyan okból fagy ki vagy kell újraindítani, mint pl egy pályaszámítás baszódik el. A környezet megváltozik és a kód ugyanazt akarja csinálni, mint azelőtt, de rajta kívül álló dolog miatt nem tudja. Az ok pedig majd' végtelen sokaságú lehet.