• treksto
    #126
    Leegyszerűsítem, mert biztosan össze-vissza csapongtam:

    Egy valami bosszant, még pedig az, hogy ránézésre (a.k.a. sehol semmi forrásmegjelölés, továbbolvasási lehetőség, konkrétumok) igénytelenül akarják bizonyítani, hogy hatástalan a homeopátia. Azzal vádolják a homeopatákat magukat neves tudósoknak, doktoroknak mondók, hogy azok bullshit szarral dobálóznak bármilyen hatástanulmányt mutogatva. Namármost, én eddig sem homeopatás tanulmányra, sem pedig igényesen összeállított tudományos tanulmányra nem láttam hivatkozni egyetlen egy ezzel foglalkozó mainstream cikket sem, sem pedig tv műsort. Folyton csak címtelen papírkötegeket lobogtatnak a vitapartnerek.

    Én megtisztelve érezném magam, ha egy köznépért aggódó homeo ellenes doktor/orvos ember végre hű lenne a megszerzett nevéhez és legalább ő forrás-megjelölne, és elmagyarázná, hogy hol és mit, milyen alapossággal végeztek. Addig amíg ezt senki sem hajlandó megtenni, én mindkét felet egyenlőként kezelem. Mert valljuk be, a tudományos igényesség nem ott kezdődik, hogy ki miben hisz. Hiszen ha valaki a kiindulási alaptételét akarja valahogy bizonyítani, az nagy eséllyel fogja is; csak nekem azt tanították, hogy nem torzíthatom a saját kutatómunkámat a saját berögződéseimmel, elképzeléseimmel, hanem igenis a tényekhez ragaszkodjak. (Éppen ezért kezdtem magam beleásni a homeo alapvetéseibe, mert ha nem ismered meg, akkor mégis mi alapján mondod, hogy faszság?)

    Márpedig az eddigi homeo ellenes doktorok többsége, akit én a médiában láttam, annyira sem volt igényes, hogy annak a kibaszott homeopátiás szer betegtájékoztatóját elolvassa, amelyikkel épp öngyilkos akar lenni, hogy mégis a gyártó miket javasol. Ebből kiindulva azt kell gondolnom, hogy esetleg létezhetnek olyan klinikai tesztek, ahol kurvára leszarták magát az egyént, akin megnézték a hatékonyságot. (Mert elvileg egy homeopátiás kezelés egy egyórás orvosi diagnózissal veszi kezdetét.) Nem azt kell nézni, hogy ki hisz benne és ki nem, hanem ha a gyártó leszögezi, hogy milyen tárolási, adagolási körülményeket kell teremteni a készítménnyel kapcsolatban, akkor azt ne szarják már le első körben (ne érj hozzá kézzel, ne tárold mobil mellett, stb...); sőt, ha az is fontos, hogy a használó dohányzik-e, ivott-e kávét, evett-e cukrot, használt-e mentolos szájfrissítőt félórán belül, akkor ezeket se felejtsék el.

    Az meg kész röhej, ha valaki altatónak nevezett homeo cuccot vesz be, és közben előadást tart. Itt bukik ki, hogy már előítélettel áll neki a bemutatójának. Ha igényesen akarja bizonyítani, akkor ne menjen már szembe az alkalmazási ajánlásokkal. Ha meg mégis megteszi, akkor, mint mondtam feltételezem, hogy az addigi vizsgálatai során is nagy ívben szart le minden fontosabb tényezőt. És ez még csak a jéghegy csúcsa. (Tudom, ezzel csak azt bizonyítják, hogy nincs hatóanyag a készítményben.) (Volt egy amerikai patikus, vagy doktornő tecsőn aki kólával vett be homeo altatót. De miért? Az altatót is kávéval issza, vagy mi? Amikor kifejezetten tiltott folyadékkal veszi be a homeo bogyóit, az szakmai?)

    Írtam a tanulmányokról is. Ott milyen elvek szerint válogatták össze 110+110 tanulmányt? Volt igényességi fok, vagy bármilyen nagyságú mintán, bármilyen körülmények között végzett tanulmányt bevettek? Szóval ez így mi a fos? Nem jobbak az ellenzők érvei, mint a homeót támogatóké.

    Plusz: az oltásellenesség, és csodakarkötők, lekvárok, lábgombairtók, péniszhosszabbító kencék és egyebek feleslegesen vannak ebbe a témába keverve. Hülyék mindig vannak, de ez meg tudatos médiafogyasztásra való neveléssel kezdődik. Ha ezeket sikerül leválasztani egymásról, akkor végre foglalkozni lehetne azzal, hogyan lehet igényesen bebizonyítani valamiről, hogy kamu.

    Engem tényleg érdekel, hogy ki és miért, mennyire hisz a homeo hatékonyságában, miért nőnek egyre jobban az eladási számai? Milyen hatások érik az embereket és honnan, hogy erre fogékonyak? Miért fordulnak el a nyugati típusú gyógyítástól? Ezek mind nem elhanyagolható, és nem leválasztható kérdések a jelen témától. Ezt is illett volna megnézi, de ezekre kapunk bárhonnan választ? Nem. Én nem, csak azt kapom az arcomba, hogy a homeo szar. Szóval kedves tudósok, doktorok, szkeptikus tanács, legyetek szívesek ezt a párbeszédet is elindítani!

    (nem jött össze a leegyszerűsítés)