Egosoft X4
  • RJoco
    #6386
    Hupsz, itt szerintem valami félresiklott.
    A legtöbb játék a GPU-t nyüstöli, nem a processzort. Ha mind a kettőt akarod hajtani, akkor a Battlefield valamelyik verziója kell. Meg asszem a Warzone is le tudja terhelni.
    Más esetben mindig a GPU a szűk keresztmetszet. Ez alól csak az X sorozat tagjai a kivételek.
    Ha nálad nem így van, akkor gyenge a processzorod a GPU-hoz.
    Egy csúcs processzor, legyen az a 13900K vagy a 7950X, 800€ körül van. Az én 4080-am 1400€ volt. Egy 4090, ami jelenleg a legerősebb a piacon, 2100€-tól indul. Szóval a proci sokkal olcsóbb, mint egy VGA. Ráadásul a 4090-et egy 13600 is ki tud hajtani. Az még olcsóbb.

    Az X sorozatnál nagyon fontos a "rendszerben" és a "rendszeren kívül" vagyok megkülönböztetése.
    Rendszeren kívül minden csak egy pont. Sokkal kevesebbet kell számolnia a procinak. Míg rendszeren belül mindennek kerülete van, amit a hajóknak ki kell kerülniük. Vagyis a procinak számolnia kell, hogy merre megy a hajó, túl közel lesz e egy modulhoz, kell e irányt váltani és merre, stb. És ezt minden egyes hajóra, minden állomásnál. Emellett a hajók egymáshoz viszonyított távolságát is számolni kell. Ha sok a feladat, akkor a proci (játék) nem bírja, jönnek az ütközések és a robbanások.
    A modulok kinézete meg igazán csak egy textúra. Ha elég közel megy az ember, akkor némi animációval.
    A lod, vagyis a látótáv valószínű ezért számít annyit, mert amit nem látsz, ott lehet megint pontokat számolni, nem kell kerületeket.
    X3-ban az autopilóta volt nagyon jó példa erre. Ha a hajó útjába került valami, akkor élesen irányt váltott úgy 3 km-nél. Ha elég messze volt, akkor megint ráállt az eredeti irányra. De, ha még mindig ott volt a "valami", akkor megint éleset kanyarodott. Szóval ez katasztrófa volt, még nézni is. Ezért volt olyan egyszerű Q-kat foglalni, mert azokon csak APPC volt, ami csak éppen hogy elért 3 km-re és akkor sem sebzett nagyot és főleg nem volt pontos. A 3 km meg az objektum szélétől számolandó, nem a közepétől, ahol amúgy a jele van. Szóval a HCF-fel beálltam az Asgard alá és kényelmesen küldtem a katonákat a Q-ra. Az Asgardnak meg elég nagy volt a pajzsa.
    Ehhez képest X4-ben elég jól megoldották. Bár az autopilóta nem használja a fizikát, így olyan manővereket is tud a hajó, mint a Mátrixban a Kalapács Neomé keze alatt.