• kgpro
    #6
    Kedves jkedzs!
    Köszi, hogy belinkelted a videót, sok okosság van benne, de van egy erős csúsztatás is, amivel nem értek egyet.
    Az ugyanis, hogy a program írója, a háttérben a saját programján keresztül manipulálja a felhasználót, ahogy ezt az ms tette pl. a w10 kampányban, vagyis a felhasználó csak részben uralja a programot, nem egyenlő azzal, hogy a nyílt forráskód birtokában csináljon bárki bármit, a programozó által írt programmal.
    Egy autós hasonlattal élve talán jól meg lehet világítani:
    Veszek egy autót, azt használhatom, de az autó gyártója - egy beépített amortizációval, egy felhasználói utasítással, szoftverrel - beleavatkozik, és bekényszerít engem a szervizbe, hogy ezt, azt cseréltessek, különben leáll az autó, vesztem a garit, stb. (ugye ezt ismerjük, kikényszeríti a vásárlást, ha akarom, ha nem.) - képzeljük el mi lesz itt, ha a szoftveres cégek elkezdik uralni az autók világát, ahogy már haladunk efelé, vagy az önvezető autók világa pl.)
    Szóval, ezt a manipulációt elkerülendő, nem azt várom a gyártótól, hogy na akkor ide a teljes dokumentációt, szabadalmakat stb. és majd én a barátaimmal átalakítom a gk.-t a mi szánkíze szerint, és elkezdjük ingyenesen osztogatni, hanem azt várom, hogy ne kényszerítsen vásárlásra!!!
    Csak akkor kelljen szervizbe mennem, amikor arra műszakilag tényleg szükség van!
    Vagy pl. a toner vásárlás! A beépített chip "megmondja" hogy mikor "fogyott" ki a festék, holott lehet érezni, hogy még lötyög a kazettában, de muszáj cserélned, mert a printer nem működik tovább, ha nem cseréled!
    De ezek miatt nem az autó, a printer gyártási jogait (lásd forráskód) akarom megszerezni, hanem csak azt várom tőlük, hogy ne manipuláljanak, ne kényszerítsenek fölösleges vásárlásra!
    A forráskód kötelező nyilvánossá tétele egyenlő azzal, hogy "Bármit is találsz ki, add oda mindenkinek ingyen!" ami szerintem egy abszolút jogtalan igény. Miért is dolgozik akkor az, aki ezt írta??? Ehhez ért, ebből él, ez az övé.
    A lényeg, hogy nem szükséges a forráskód nyilvánossá tétele ahhoz, hogy ne manipuláljon!
    Ezt kellene felismerni a sok idióta törvényalkotónak, és leszabályozni, hogy ilyen ne fordulhasson elő, és ha mégis, akkor legyen jogalap arra, hogy keményen megbüntessék.
    Aki meg nyílttá akarja tenni saját programja forráskódját, lásd Android, az tegye! De azt látni kell, hogy mögötte egy igen tőkeerős cég áll, aki a fejlesztést saját tőkéből tudta finanszírozni, és aki nem ebből él, hanem az ezen keresztül elérhető reklámokból.