• NEXUS6
    #294
    Mondjuk szerintem is rég késő, ha az erkölcsöt iskolában akarják tanítani. Ebben a tekintetben a család a gyerkőcnek a referencia, és nagyívben tesz rá, hogy a tanároknak mit ad a szájába a kerettanterv.

    Erkölcsöt valláshoz, meg kifejezetten egy valláshoz kapcsolni detto problematikus.

    Ugye mi azt mondjuk, hogy kultúrálisan egy zsidó-kersztény gyökerű Európában élünk. A gond ezzel az, hogy egyrészt valójában inkább egy görög-római kultúrális gyökerű európában élünk, meg emellett mindenkinek olyan egyéb kultúrális gyökere van, amit anno a népvándorláskor bejött kis népecskéjét jellemezte. A kereszténység, ami a zsidó vallás kozmopolita változata minden népcsoportnak felvett vallása. A Római-birodalom a 300-s évek végén tette államvallássá. És hogy bonyolódjon a helyzet a muszlim is erről a tőről fakad vastagon, gyakorlatilag egy unitárius-ariánus szektának tekinthető a vallás hittételeit tekintve. Erkölcsi-életmód szerinti részt nézve pedig a kerszténység arab életmódra, kultúrára testreszabott változata.

    Azonban modern erkölcsiséget tekintve pl. a görög-római sztoicizmus lehet, hogy közelebb áll a modern globális kultúrához, mint a keresztény-erkölcs. Marcus Aurelius szellemiségének részei valahol egzisztencialista filozófusoknál jelennek meg újra, gondolatai sokszor ma is korszerűenek, modernnek tűnnek.

    De folytatva a gondolatmenetet, ha a kultúrális/vallási hasonlóságból próbáljuk levezetni a konfliktusokat, akkor gáz van, mert a muszlimok unokatesók, mondjuk így, szemben az egyéb keleti vallásokkal, amelyekhez közünk nincs, buddhizmus, taoizmus, brahmanizmus, stb.

    Az a gond, hogy bizony a muszlim vallásnak van egy szélesen elterjedt ága, ami nem toleráns, még az azonos gyökerű vallásokkal sem, sőt bizonyos más muszlimokkal sem, a tök más vallásúakkal meg pláne. Ők egy vallásháborút folytatnak, nagyjából minden eszközzel, a szakállas terrorista arab képe az sajnos nem hallivúdi kreálmány, hanem valós veszély, bármit is mondanak a ma már viszonylag toleránsnak mutatkozó kersztény egyházak vezetői. Mi toleránsak vagyunk, nem folytatunk vallásháborút, ők viszont nem toleránsak, és hát ebből valszeg nem lesz béke a közeljövőben.