• Irasidus
    #278
    Motiváció a világ megismerésre Isten-hit? Ezt így még nem hallattam, és szerintem ilyen motiváció nincs, és ez inkább belemagyarázás a dolgokba. A vallásosság, vagyis a hit inkább kizárja, dogmatizálja a dolgokat, mint inspirál és motivál. De egy érdekes gondolat, hogy például vajon Keplert mennyire a vallásosság hajtotta - anno - ebből a szempontból. A sokat emlegetett Lemaître-t sem az hajtotta, hiszen nem tudhatta mi jön ki Einstein egyenleteiből, csak meg akarta oldani, nyilván mert szerette az ilyen matematikai feladványokat, és ez egy érdekes és nehéz feladat volt - amivel később igazolta a saját hitét.

    Hm, milyen módszertant ismersz még, amivel meg lehet ismerni a világot? Mert szerintem ha nem objektív látásmódot használsz, akkor minden más félre visz. Leegyszerűsítve a módszertant. (Nem feltétlenül, inkább orvoshoz mennék, hogy halucinálok... ;) )

    "Az hogy bizonyítod, hogy a bibliai események nem történhettek meg, nem jelenti, hogy nincs halál utáni élet, Isten, stb, amit az adott vallás állít.Felsőbb hatalom létét bizonyítani lehet (ha most dörgő hangon rádszólna, te is bizonyítottnak vennéd :P), a nemlétét nem lehet.
    Arról nem is beszélve, hogy nem is kell felsőbb hatalom, anélkül is lehet vallás. "

    Aki állítja, hogy van halál utáni élet, Isten, az sem bizonyította az állítását, így az erős ateistának sem kell. Mondom kettős mérce. És természetesen a nem létét nem lehet cáfolni, de az állításokat, kijelentések, dogmákat lehet kritizálni, cáfolni és így nem marad semmi. A vallás természetesen felsőbb hatalom nélkül "is" létezik, ezt még vallásosok is beismerik, hiszen hány hitetlen vallás van, az ő szemszögéből.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2016.08.25. 15:33:07