• NEXUS6
    #23
    Érdekes módon senkinek nem tűnt fel az az apró hiba a cikkben, hogy az elején az írják hogy 30% funkcióját SEM ismerjük a minimális génkészletnek. A cikk meg valójában arról szól, hogy a minimálisan szükséges kb. 500 gén funkciójának 30%-át NEM ismerjük. Szal nem mindegy, hogy 2/3 vagy 1/3. :)

    Hosszútávon szerintem is a géntechnológia a megoldás. Egyszerűen az ember által fenntartott monokultúrás jellegű mezőgazdálkodás és ebben még maga az emberi faj szaporodása is benne van, olyan potenciálisan veszélyes helyzetet teremt, amikor 1-1 betegség, kórokozó élősködő megjelenése és elterjedése az egész faj fennmaradását veszélyezteti.

    A monokultúrás gazdálkodás önmagában kiiktatja az evolúciót, a gén állomány spontán változását, mutációját, a természetes szelekciót és hosszútávon a génállomány redundanciájának csökenéséhez, sodródáshoz, genetikai alapú betegségek halmozott megjelenéséhez, a génállomány széteséséhez vezethet.

    Azonban egyrészt jelenleg még nem szükséges tisztán GMO alapú mezőgazdaságra áttérni. A termelt élelmiszer mennyisége kb 1,5X az igényeknek. Más kérdés, hogy nyugaton a kaja nagyrésze a kukában végez, tehát a világ szintű elosztásal van a baj.
    Másrészt habár én engedélyezném az ember génállományának széleskörű kutatását, de mint a cikk is mutatja még nagyon messze vagyunk attól, hogy a kutatás eredményeinek gyakorlati alkalmazását a mindennapokban nyugodt szívvel válaljuk. De ennek is el jön az ideje.