• asgh
    #10
    Sokaknál szerintem nem az állami támogatás verte ki a biztosítékot, hanem hogy az elmúlt pár évtizedben magyar alkotás csak akkor kapott nemzetközi figyelmet, ha az a balliberális értelmiséget foglalkoztató témát dolgozott fel. Ezen témák között no. 1 a nácizmus és a holokauszt.
    Ezzel nem is lenne baj, csak ezeket a filmeket nem a nemzetközi balliberális értelmiség adójából, hanem a mienkből támogatják, így a hazai közönség joggal várhatja el, hogy ne egy szubkultúra történelmi sérelmeiről szóljanak már az általa támogatott alkotások, vagy legalább a téma feldolgozásának gyakorisága legyen arányban az adott szubkultúra társadalmi számarányával.
    Ilyenkor jön az az érv, hogy a holokauszt, nácizmus, rasszizmus, homofóbia, stb. csak a keret, annál sokkal fontosabb, hogy a film legyen önmagában jó és általános emberi kérdéseket tárgyaljon a humánumtól kezdve a becsületen át az őrjöngő fanatizmusig.
    Ezt nem is vitatom, csakhogy ugyanezek az általános emberi kérdések más keretben, más - akár sokkal több embert érintő, sokkal aktuálisabb - témát feldolgozva is tárgyalhatóak lennének.
    Csak akkor nem jelölnék Oscarra ugyebár.