• Irasidus
    #66
    "Nem igazán. Az adatok gyűjtésében, rendszerezésében hatalmas munkát végeztek. Az értelmezésében viszont marhára nem értek egyet. Nyilvánvaló, hogy a légköri CO2 és a hőmérséklet közötti kapcsolat elég áttételes, de a klimatológia fő sodrába csatlakozott kutatók mégis valami közvetlen kapcsolatot igyekeznek bizonyítani.
    Jó, lenne eldönteni, hogy most elfogadod az IPCC álláspontját vagy sem. Az előbbi kérdésemre, hogy kinek a véleményét fogadod el, azt válaszoltad IPCC. Most meg azt írod, nem igazán, és nem értesz egyet. Te össze-vissza beszélsz!?
    Az értelmezésében viszont marhára nem értek egyet.
    Nézd, mindketten tudjuk, hogy még csak el sem olvastad, arról a rengeteg hivatkozásról nem is beszélve amit tartalmaz. Ráadásul nem vagy klimatológus, nem értesz hozzá, így teljesen irrelevánst, hogy te mivel értesz egyet.
    Szerintem meg nem kell rögtön mindent CO2-re átváltani.
    Rögtön, és átváltani!? Nálad így működik a tudomány? A klimatológia nem így működik...
    A művelt területr az erdő és a települések fölött kialakuló mikroklíma totálisan más és nem a CO2 miatt. Értelemszerűen, ha megnöveled az ember által megváltoztatott földterület mennyiségét az akár kontinentális szinten is változáshoz vezet. Csak nézzük meg, hogy Euurópában milyen szintű a beépített terület aránya. Ez CO2 nélkül is jelentős és hosszútávú változást idéz elő, függetlenül hogy leállunk a CO2 kibocsátással vagy nem.
    Mikroklíma: "kicsiny légtereknek különleges, az általánostól eltérő éghajlata. A talajközeli pár deciméteres légrétegek és a zárt terek (szoba, munkahely, raktár stb.) éghajlata tartozik ide, de mikroklímája van a lombkoronának, a madárfészeknek stb."

    Klíma skála: Időben: Vertikális: Horizontális:

    Mikro-lépték 0,1 s – 1 perc <1 mm – 100m < 1 mm – 3 m
    Lokális lépték 3 s – 30 perc 10 m – 3 km 1 m – 100 m
    Mezoskála 1 perc – 3 óra 300 m – 30 km 10 m – 1 km
    Szinoptikuslépték 1 óra – 1 nap 3 km – 1000 km 100 m – 10 km
    Makroskála ½ nap – 1 hét 30 km – 104 km 1 km – 20 km
    Globális skála 3 nap és hosszabb 300 km – földi méretekig 1 km – 100 km

    Miért nem sivatagot, vagy jégmezőt mondasz? Az sokkal nagyobb mint egy város, és menyire más a klímája. Ez egy dilettáns szöveg, és megint azt hiszed, hogy most találtad fel a spanyol viaszt! Fogalmad sincs mi a különbség a Lokális és Mikro klíma között, így nyilván arról sem, hogyan működik a globális klíma. Globális klíma összességében nézi a Föld éghajlatát, és rá ható erőket.
    Aztán ugye jó pár éve megy a vita, hogy a globális melegedés szinte megállt, amire jött a válasz hogy a Föld mindenféle alrendszerekbe gyűjtögeti a hőt. Majd meglátjuk.
    Vita? Utánanéztem mert kíváncsi voltam, de Bjørn Lomborg nevű befolyásos üzletembert találtam csak. Ez minden csak nem tudományos vita, ezt érdeknek hívják.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.10.20. 14:36:58