• NEXUS6
    #65
    "Szuper. Mert aszerint az emberi tevékenységből eredő c02 felelős a klímaváltozásért. Akkor egyetértünk."
    Nem igazán. Az adatok gyűjtésében, rendszerezésében hatalmas munkát végeztek. Az értelmezésében viszont marhára nem értek egyet. Nyilvánvaló, hogy a légköri CO2 és a hőmérséklet közötti kapcsolat elég áttételes, de a klimatológia fő sodrába csatlakozott kutatók mégis valami közvetlen kapcsolatot igyekeznek bizonyítani.
    Pl. a késői karbon korban lezajlott eljegesedés, kb 300 millió évvel ezelőtt rávilágít erre. A CO2 már rég, több millió éve leesett a mai szintre, de a klíma átlaghőmérséklete még mindig 20 fok lehetett. Majd egyszercsak leesett kb arra a szintre, mint manapság. Nem 200 év laggal, mint amit már a jelenlegi eljegesedéshez kapcsolódó jégmintákból látunk, hanem millió évessel!

    "A Kis Jégkorszak hatása több tényező együttese okozta, nem egyedül az ember, de ebben az embernek is része volt. A co2 és az emberi tevékenység ebben az esetben is összefügg. Az erdők kiirtása, és eltüzelése hozott egy melegebb időszakot, mert nem volt ami megkösse co2! Aztán a középkori erdők újratelepítése, az intenzív növény termesztés újra megkötötte a co2 ezzel a lehűlés hatását elmélyítve. Amit gyors felmelegedés követett, immár az ipari forradalom következtében épített gyárak amik ontatták magukból a co2. Enélkül is véget ért volna a kis jégkorszak, csak nem ilyen gyorsan. Viszont, amiről szó van, az az, hogy az 50-es években kezdett meredeken emelkedni a kibocsátás, és az átlaghőmérséklet, és mára már egy megállíthatatlan folyamattá vált. Ha most abba hagynák a kibocsátást, akkor is a Föld átlaghőmérséklete 2 fokot emelkedne. Szóval ez a lényeg."
    Szerintem meg nem kell rögtön mindent CO2-re átváltani. A művelt területr az erdő és a települések fölött kialakuló mikroklíma totálisan más és nem a CO2 miatt. Értelemszerűen, ha megnöveled az ember által megváltoztatott földterület mennyiségét az akár kontinentális szinten is változáshoz vezet. Csak nézzük meg, hogy Euurópában milyen szintű a beépített terület aránya. Ez CO2 nélkül is jelentős és hosszútávú változást idéz elő, függetlenül hogy leállunk a CO2 kibocsátással vagy nem.

    Egy adott erdőterület miután kialakult már nem igazán köt meg CO2-t, sőt inkább kibocsájt. Ha továbbra is csökken a CO2 mennyisége, az más miatt van, pl a hűlés miatt felszívják a tengerek.

    Aztán ugye jó pár éve megy a vita, hogy a globális melegedés szinte megállt, amire jött a válasz hogy a Föld mindenféle alrendszerekbe gyűjtögeti a hőt. Majd meglátjuk.

    És mégegyszer, szerintem is van összefüggés a CO2 és a hőmérséklet között, de ez indirekt. Több CO2 => több növény => eltérő mikroklíma, több víz a légkörben, ami viszont a fő üvegház gáz.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2015.10.20. 00:45:35