gforce9#139
Nem a példa nem rossz, csak te kiterjeszted az érvényességi körén kívülre. Még a fizikai leírások is rosszak, ha az érvényességi körükön kívül alkalmazod őket, nemhogy egy koszos hasonlat.
A hasonlatoknak van egy érvényességi körük, amíg alkalmazhatóak. Ezt te is és mindenki szokta hangoztatni aki természettudománnyal foglalkozik és bármilyen meglepő ezzel én is tisztában vagyok. A Szojuz fejlesztése viszont ahhoz van közelebb amit én mondtam. Nem vontam be a hasonlatba azt, hogy a Szojuz előtt meg kellett egyáltalán tanulni repülni, mert az más kérdés.
Te teljesen mást akarsz érteni az alatt amit az ember leír. A Szojuz fejlődésére viszont tökéletesen ráhúzható a mondandóm. Kis változtatások, fejlesztések. Amik vagy bejöttek vagy nem. Ne akarj a hasonlatomba többet belelátni mert én is tudom hogy nem fedi le a léghajózást. A biológiával meg azt sem értem miért jössz. Most komolyan azt akarod nekem elmagyarázni, hogy egy rakétának nincs dns-e? Vagy épp azt, hogy a szaporodásában nem játszik szerepet az, hogy újszülöttkorában mennyire mozgékony és tudja túlélni a ragadozók támadását? Vagy mit szeretnél elmondani, mert én is és Sequoyah is tudjuk, hogy ez nem biológia. Nekem 1 hsz után nyilvánvaló volt. De úgy látom szeretsz olyan hasonlatokba belekötni ahol a fizikai dolgok és az élőlények vannak párhuzamba állítva.
Akkor: Ez a ló gyors mint a villám. Ez a kocsi csigalassú. Ez a motor erős mint a bivaly. Olyan gyors, hogy megb*ssza a legyet röptében. Akkora tuskó, ha bemegy az erdőbe a szájába fial a mókus. Annyira csúnya, hogyha benéz a kerítésen elhullik az aprójószág.
Tudom ezek nem mind hasonlatok. De hátha átmegy a lényeg.