• Ahoy
    #28
    Elvileg az egérnél ki tudták jelölni a pályát és így "erős késztetést" érzett arra, hogy kövesse az útvonalat. Agyba ültetett lézerdiódás cuccal. Amúgy teljesen "jól volt" látszólag, semmi zombulás. Persze ez az egész teoretikus dolog, nem valószínű, hogy mostanában precíz mozgások végeztethetőek lesznek ilyen téren - mert ahogy írod ahhoz feedback kellene. Akkor meg már szenzoros pályákat is el kellene vezetni, vagy kiolvasni optogenetikával (erre is van lehetőség).... mondjuk így belegondolva lehet feedback nélkül is megoldható valamilyen szinten 3D koordinátarendszerben történő mozgatás, mint egy robot esetében..., ahogy izomstimulátoros dolog is működik jelenleg. (Az új generációs bionic hand projecten viszont már van szenzoros feedback, perifériáról)

    Az érzelmek és gondolatok ilyen téren való manipulása szerintem sokkal nehezebb dió (lehet egy sima agymosással többre mész). Míg a mozgás nagyon szépen kivetíthető a kéregre területek szerint "mappingolva"...addig egy érzelem, gondolat helyen koránt sem térképezhető fel. Még a memória területe is bonyolult, hiszen életünk során folyamatosan másolódnak át a hippocampusból a dolgok a neocortex területeire hosszú távon.
    Tehát míg a mozgatás kérdése elméletben, állatoknál gyakorlatban megoldott, addig egy konkrét érzelem, emlék, gondolat befolyásolása GM vírusokkal elméletben se nagyon lehetséges még. Konkrétan nem tudni milyen területeket kéne megfertőzni és ingerelni - a mozgással ellentétben.
    Viszont általános agyi érzelmeket, agressziót stb ezeket könnyen lehet manipulálni ilyen módszerekkel. A depresszióra elvileg a közeljövőben lehet egy stimulátoros eszköz. Ez mondjuk felveti a kábítószer-készülékek egy új generációját, amikor csak egy gombnyomással megindíthatjuk a dopaminerg pályákat pl ha szomorúak vagyunk.