mizar1#221
Én nem mondtam hogy a húr, illetve M elmélet rossz. Csak megjegyeztem, hogy üres teret hajtogat, ami lehetetlen.
Valamilyen anyagnak, anyagi formányak lennie kell, csak az anyagot lehet hajtogatni, illetve felcsavarni.
Ha a húrelmélet azt mondja, hogy a teret adó anyagi pontok a calabi-yau mozgásformákat írják le, akkor az egésszel semmi filozófiai gond nincs. De üres tér hajtogatása lehetetlen.
A proton belseje ugye kvarkokból áll. De mik a kvarkoK? Nem kis kemény tömör golyócskák, hanem egy anyag hullámformái.
Amikor ezek összeállnak protonná, akkor egy bonyolultabb hullámcsomag lesz, amelynek teljes belső energiataralma átszámolva éppen a proton tömegét adja.
A matematika az egyszerűség miatt leírhatja sok dimenziósként, de a valóságban nem klehet sok térdimenzió. Illetve ha a szó értelmét vesszük, akkor bármely anyagi pontból végtelen irány húzható, tehát az anyag valójábasn végtelen dimenziós. Végtelen kiterjedésű anyag pontjai pedig meghatározhatók három térkoordinátával.
"Elején még csak egy foton rezeg de az nagyon, egy fényévnyire meg már csillió de alig?"
Olyat nem tudsz előállítani, hogy csak egy foton rezegjen. Egy kvantumnyi energia mindig csak egy soron tud végigterjedni a modell szerint.
Pontosan azon a soron nem tudod végigküldeni, ezért a kétrés kísérletnél hol ez egyik, hol a másik vonalon terjed végig az energia. Persze megy másfelé is, de némelyik eltalálja hol az egyik, hol a másik rést is.