• mizar1
    #192
    A Világ megértéséhez szükség van a filozófiára, filozofikus gondolkodásra.
    A fizikus enélkül csak azt látja, méri, hogy hopp most itt egy részecske, korábban meg nem volt. Elnevezi hát virtuális részecskének, és kijelenti, hogy a semmiből bukkant elő, egyszerre csak lett. Kétszáz éve még a legyekről gondolták ezt, hogy csak úgy megterem a lisztben, vagy a trágyában a semmiből.
    Már csak azért is érthetetlen, hogy nem gondolkodnak nagyobb mélységekben, hiszen jól tudják, hogy a neutrino és a fizikusok által megalkotott húrelmélet húrjai között még több mint tíz nagyságrend van. Ez kábé egy sörösdoboz és a Nap átmérője közötti különbség. Tehát olyan arányaiban, mintha a Nap lenne a neutrino és egy sörösdoboz egy hur. Közötte az anyagnak ki tudja milyen rendszerei lehetnek!

    Éppen ezért van szükség filozófiára is. Logikailag belátható, hogy az üres tér nem lehetne fizikai tér, csak matematikai, azaz csak távolság.
    Csak távolságból nem lehet valamit előállítani, és ezt nem csak az ember, a természet sem tudhatja!
    Hajlítgatni sem lehet, és ezt a természet sem tudhatja.

    A fizikus számára, ha nem tud filozofikusan gondolkodni, vagyis megérteni, akkor csak az létezik, ami számára mérhető, kiszámítható.
    Sőt, néha azt hiszi, az is létezik, amit kiszámol, ami szintén tévedésekhez vezethet!
    Hawking például -mivel nem gondolkodott filozofikus módon, a negatív t-re azt állította, hogy ha a Világegyetem összehúzódik majd, akkor minden lejátszódik majd visszafelé, mert hiszen az idő negatív, tehát visszafelé telik.
    Aztán szóltak neki, hogy ez marhaság, és javított. Szóval kell az a filozófia, illetve filozófikus gondolkodás. Többek között a hülyeségek kiszűrésére is, de legfontosabb dolga a megértés.

    Azt kijelentenie egy fizikusnak a méréseiből, vagy számításaiból, hogy az anyag a semmiből lett nem csak nagy bátorság, hanem balgaság is.
    Akkor is ezt írnám, ha maga Einstein állítaná ezt.
    Utoljára szerkesztette: mizar1, 2015.04.12. 09:52:00