• gforce9
    #127
    A relativitáselmélet ennél kicsit többet mond, minthogy a maximum sebesség a fénysebesség. Ha tényleg érdekel a téma, itt egy link:

    https://www.youtube.com/watch?v=ThUg4rGjXiI&list=PL2D7D396E11E57D94

    Ez egy közérthető előadássorozat arról, hogy mi a csuda is az a relativitáselmélet. Az előadás megértéséhez minimális szintű matek és geometria tudás kell.

    A fénysebességgel kapcsolatban: Inkább fordítva kell érteni. Van egy határsebesség, amivel a nyugalmi tömeggel nem rendelkező részecskék haladhatnak. Ezt c-vel jelölik. Az hogy a fénnyel kapcsolatban mutatták ezt ki először és azt mérték, az csak történelmi véletlen. Van a c mint határsebesség, ez az einsteini elméletből adódik. A fény vákuumban ennyivel megy. Aztán meg lehet fogalmazni úgy is ahogy Irasidus írta, hogy a fekete lyuk esetében a szökési sebesség nagyobb, mint a fénysebesség, de meg lehet fogalmazni úgy is, hogy a fekete lyuk esetében az eseményhorizonton túl egy részecskének sincs olyan világvonala (az a vonal, amit időben és térben bejárhat) ami ki vezetne a fekete lyukból. Vagy épp úgy is lehet fogalmazni, hogy a fény a lehető legegyenesebb vonalon halad a téridőben, de ott a térgörbület akkora, hogy a legegyenesebb vonal is "befelé" mutat. De inkább nézd meg az előadássorozatot. érthetőbb lesz úgy sokkal.