• Astrojan
    #120
    Ne bomolj már, nem kell elhinni mindent. Teljesen bizonyos, hogy nem a térgörbületet mérték ki hanem valami mást. A teret nem lehet görbíteni, mert nincs olyan.

    Bármit teszel, az anyagi világ mozgását, tulajdonságait tudod kisérletileg nyomon követni, vizsgálni. A matematikának nincs hatása az anyagi világra, képzeld el, a Holdon mennyi matematika van, ott senki sem tudja mennyi kétszer kettő.

    A teret, sőt a téridőt mi találtuk ki, s csak a gondolatainkban létezik, mint fogalom. Nem tud felfúvódni, létrejönni, csavarodni vagy tekeredni.

    Képzeld el, hogy kisérletet tervezel a matematikai pont, vagy mondjuk a sík kimutatására. Nem tudod kimutatni, mert ezek nem léteznek, hiszen csak definíciók. Ki tudsz mutatni egy síkot közelítő formájú objektumot, asztalt, ablaküveget, de síkot nem, hiszen az egy geometriai fogalom csupán.

    Nem tudsz kimutatni egy matematikai pontot, mert ezt az elvont fogalmat mi találtuk ki. Ugyanígy nem tudhatod kimutatni a teret vagy a téridőt sem.

    Kimutathattak valamit, de az nem a téridő volt, a téridő biztosan nem volt hatással a pingponglabdákra. A vákuum tele van energia részecskékkel, ezek lehetnek hatással a golyókra, de a téridő (ami matematikai pontokból épül fel) semmiképpen.

    Az erőteret és a téridőt (vagy csak símán a teret) nem illik összezagyválni.