A biztonság és védelempolitika aktuális kérdései
  • fonak
    #14
    Röviden: úgy volt, hogy Ukrajna aláír valami társulási szerződést az EU-val, szerintem azt nyugaton senki sem vette komolyan, hogy Ukrajnát felveszik belátható időn belül, most is sírnak a románok, bolgárok miatt, ami az ukrán piacot megnyitotta volna az EU-s cégek előtt. Na, de erre az oroszok beszóltak, hogy "nyet", ha ilyet tesztek, lezárjuk az orosz piacot az ukrán export elől, meg drágábban adjuk majd a gázt. Erre az ukrán kormány visszatáncolt a szerződés aláírásától, és az orosz-fehérorosz-kazah stb. vámunióhoz való csatlakozásra tett ígéretet, az meg nyilvánvaló, hogy egyszerre nem lehet Ukrajna mindkettőnek a tagja.
    Ekkor kezdődtek a tüntetések, amik aztán általános kormány és Janukovics elnök elleni tüntetéssé váltak, a tüntetők egyrészt EU-pártinak mondják magukat, másrészt sok radikális nacionalista van köztük, akiket igazából csak az oroszok iránti gyűlölet mozgat. Ukrajna szétszakadása azért kerülhetett szóba, mert elég megosztott az ország, az ellenzék bázisa Kijev és az ország nyugati (kb. Kijevtől, a Dnyeper folyótól nyugatra fekvő rész) része, ami erősen ukrán tudatú, oroszellenes érzelmű többségében, a keleti területek viszont erősen eloroszosodottak, inkább orosz nyelven beszélnek és Oroszországhoz fűzik gazdasági kapcsolatok, ezek a jelenlegi kormány és Janukovics elnök hátországa. Persze nyilván nem fekete-fehér ennyire, meg pl. Kárpátalja inkább Janukovics-párti, a Krími tatárok meg Janukovics ellen nyilatkoztak a hírek szerint.
    Mellesleg ezek a hős "demokrata" és EU-párti "szabadságharcosok" ugyanazok, akik rendszeresen megrongálják a vereckei emlékművet, be akarják tiltatni a magyar nyelvű oktatást stb... (na jó, persze nyilván nem mind, de ők is ott vannak mellettük)