• asgh
    #16
    Szerintem sokan keverik a másolás és a trend szavak jelentését.
    A gyártók általában nem másolják az apple megoldásait, mert legtöbbször az apple is már másolta azokat.
    Az viszont elég nyilvánvaló, hogy az apple által sikerre vitt feature-ökből sokkal gyakrabban lesz _trend_ mind mások kísérleteiből és néha egy ötlet elterjedéséhez valóban az kell, hogy az apple előbb továbbfejlessze és beépítse az eszközeibe.
    Ez nem az apple nagyszerűségéből, vagy a gonosz marketing gépezetéből, hanem az általa követett üzleti modellből adódik. Kontrollálják a hardvert, az OS-t, a szolgáltatásokat, igyekeznek mindent egy jól működő rendszerbe integrálni és mindent a használati értéke alapján vizsgálnak. Nagyon szűk termékpalettával dolgoznak, így csak abból az ötletből lesz kész termék, aminek nagy az esélye, hogy az emberek használják is. És mivel használják, a konkurens termékekből hiányolják, ezért a többi gyártó kénytelen tartani a tempót az apple feature-ivel.
    Persze lehet ezt apple-fan meg apple-hater oldalról is kommentálni: "minden az apple talált fel" vs. "az apple mindent lopott és marketinggel lenyomta a fanok torkán", pedig a folyamatokat érzelmi túlfűtöttség nélkül is elég jól lehet látni.