• Molnibalage
    #63
    Svájban nagyon sokmindent megvalósítanak, amire igény van. Egyesek szerint már túl sokat is. Minden hülyeségről lassan népszavaznak olyan témában is, amiről az átlagembernek fogalma sincs. Mert pl. nehogy azt mond már, hogy az átlagember meg tudná szavazni értelmesen, hogy kell -e új vadászgép és az adott típussal legyen az vagy sem. Vagy, hogy legeyen -e XY nagy beruházás,pl atomerőmű. (Itthon végképp nem bocsátanám népszavazásra egyiket sem...) Svájcban ilyenekről szavaznak. Rendszeresen. Ha igény lenne az általad vázolt rendszerre, akkor pikk-pakk összehozhatnák egy népszavazást. Valahogy mégsem történt meg.

    Szóval tök jó, hogy a nagy semmire alapozva ekkora magasztos szöveget nyomsz. A svájci életszínvonal olyan és a környezet is, hogy nekik alapból más a mérce. Ott ugyanis olyan életszínvonal van, amivel a túlnyomó többség a jelek szerint elégedett és leszarja, hogy mi van, hagyjál őket békén élni, amig jól élnek. Ez kb. olyan, mint a Charlie Wilson háborújában az, hogy mit akar az átlag texasi.

    They want their guns, they want low taxes, that's it.

    Tehát nincs semmiféle 2/98% svájcban és sok más helyen, ezért igény sincs arra, amit álmodnak itt egyesek. Az egész bizbasz akár szét is kúrhatja a jelenleg működő rendszert, amivel a VÁLASZTÓI többség elégedett...