mindenesetre én élek a gyanuval, hogy nem hazudott. Sokkal inkább az orvosok próbálnak szépíteni azon ami tény: felhasználták.
Teljesen életszerű, hogy több ezer oldalnyi tudományos anyagot megsemmisítettek, az etika jegyében. És ugye ez is egy komoly vezető beosztású doki (Harvard Orvosegyetem szívsebészprofesz-profeszora) nem vállalhatja fel azt, hogy még is.
Egyébként logikusabb a felhasználás mint a nem felhasználás. Egyszerü pl.: amennyiben a hidegháborúban a jeges tengerben landol valamelyik fél gépe, akkor cumi van ui. nincs meg az infó, amivel az embereket meg lehetett volna menteni. Tehát kezdődnek a kísréletek. De kivel? Sajnos borzasztóan hangzik, de ennél életszerűbb kísérletett nem lehet végezni mint amit a nácik műveltek a sok szerencsétlen emberen. Viszont a sok kísérlet már megörtént. Adatok vannak. Felhasználták. Etikával ellentétes. Tagadni kell, de ettől függetlenűl emberek százainak az életét mentik meg a kutatások eredményeivel.
Láttam pár hipotermia kísérletett amit napjainkban végeznek. Abból soha nem lesz használható eredmény, azon oknál fogva, hogy nem hagyják meghalni a delikvenseket. A nácik meg hagyták. Aztán vagy újratudták éleszteni vagy nem.
A doksi műsorban is mutatták ezeknek a kísérleteknek egy részét. Simán rakták ki a szerencsétleneket a -20ba és várták, hogy megfagyjanak. Ugyan ezt vízzel is eljátszották (mármint jeges vízzel és -20al) valamint simán vizesen kitették őket a minuszokba. Aztán vártak.
De ez egy olyan pontja a történelemnek amiről lehet soha nem fogjuk megtudni az igazat.