• Leri927
    #53
    watermann (6)

    "egy annyira ritka gáznak amit csak most fedeztek fel, mi ad energiát? vagy itt a "hő" fogalmát a gáz részecskéinek mozgási energiájából eredeztetik? a gravitáció elhanyagolható, tehát lehetnek igen gyorsak.. mert ha valóban olyan forró lenne, akkor az infra távcsöveken minden galaxisnak nagy foltként kéne égnie, mivel még a galaxis napjai sem olyan "fórróak" mint a köpeny a galaxis körül."

    Minnél ritkább az a szerencsétlen gáz annál jobban melegszik fel ugyanazon energia hatására... kb. mint a föld légkörének külső pereme - az is hiába marha meleg ha túl ritka ahhoz bármi mást érdemben megmelegítsen.
    A gravitációnak amugy nemértem mi köze van a részecskék sebességéhez (elmondanád?) - na jó egy módon lehet de ezek itt anyira nem gyorsak
    És már amenyire én tudom a részecskék mozgási energiájának nagyon is sok köze van a részeskék alkotta anyaghőmérsékletéhez, hőenergiájához.

    Arra h miért nem hűl ki valamelyesta mérete is válasz ad (a méret növekedésével a a térfoget köbösen, míg a felszín négzetesen nő) ergó kissebbb a hőleadó felület, illetve mi amugy is a belsejét látjuk

    (szerintem)