• samebadi
  #12
  Egy elgondolkoztató érdekes kommentem a témához:

  Ez egyébként egy 1989-es film ami csak azért anime (az akirához hasonlóan) mert akkor még nem állt rendelkezésre számítógépes technológia. A matrixot is erről lopták, és előre nagyon jól láttak mindent. Pontosan erről szól. Mesterséges "kiberagyba" sőt internetre áttelepíthető lélek "ghost" cyborgok, kibertestek, sőt, már magának az internetnek is felvázolták egy olyan verzióját, ami még ma sem megmosolyogtató, de ha belegondolunk akkor még bőven utópia volt.

  Én nagyjából úgy vettem észre, hogy az ember a művészetén, és a filmjein keresztül álmodja meg az el nem érhető jövőképét. (star wars, és az ilyen filmek) de egy ideje már egyre szabadabb a kezünk és egyre gyorsabban építjük ezt a megálmodott világot.

  A furcsa az, hogy ami a filmekben számunkra valamennyire elfogadható. Mint itt a Ghost in the shell (1989-1991)-ben a kibertestek és kiberagyak, az ugyanolyan könnyen feldolgozható a valóságban is.

  A 2004-es ghost in the shell is érdekes utópiát vet fel, ahol bizonyos nagyhatalmú vállalatok a városokon kívülre települnek, és bevehetetlen tornyokat építenek, amelyekben tiltott tevékenységeket folytatnak. A feketepiac is virágzik, a világból hiányzik a túlkontrolláltság, de érezhető benne még a 90-es évek nyugodtsága és lassúsága. Van már olyan őrült hegymászó aki azért amputáltatta a lábait, hogy annyival könnyebb legyen és karbont tehessen fel. Vajon ha egy idő után beültethetünk egy vak ember számára egy kiberszemet, nem ültetnénk be egy idő után egyre jobbakat? Nem lenne olyan őrült (így is rengeteg testmódosító, kigyúrt, furcsa ember van) aki jobb, vagy furcsa szemet ültet be magának? Nem válna ez társadalmilag teljesen elfogadottá?

  A gisben van egy olyan is, hogy azt hiszem a májba be van ültetve egy szerkezet, ami gyorsabban bontja le az alkoholt mint a "hagyományos" máj, így egy sör után pár perccel máris folytatható a munka. De egyébként teljesen visszafogottan és megdöbbentően természetesen van bemutatva ez is.

  Sokan nem jönnek rá, hogy ezekkel a fantáziafilmekkel a saját lehetőségeinket tesztelgetjük. Minden vérbeli SG.-husnak (akiket érdekelt ez a cikk) ajánlom a ghost in the shell filmeket.