• teddybear
  #15
  "ez igy van. rengeteg csecsemo, kigyerek, valamint fiatal ember halt meg ooroklott okokbol, aki tul elte a 25. evet az valoszinuleg megelte az 50 - 60- t is. "

  A magyar gyermekhalandósági statisztika nem igazán régóta van vezetve, csak 1880-tól vannak adatok. Ekkortól van a születési és halálozási anyakönyv, előtte a parókiák vezették az ilyesmit, ha egyáltalán volt, és megmaradt valamilyen nyilvántartásuk.

  1880-ban az újszülöttek kb. 20%-a halt meg első szülinapjuk előtt. Ez mos körülbelül 0.9%, ami még mindig elég magas, az EU-ban ez a sorban utolsók közé sorol minket.

  Ami pedig a 60 éves kort illeti, Horthy-korszakkal bezárólag a népességnek csak max. 10%-a élt idáig. Most ezt a kort a népesség felénél is többen élik meg.

  Ami meg a 80 évnél is idősebb korúakat illeti, az 1837-es első népszámlálási adatok szerint ezt a kort Nagy-Magyarország kb. 18,3 millió lakosából nem egészen 20 ezer fő élte meg.

  De jobb ha megérted, a 45-50 éves korú emberek a II. VH. előtt gyakorlatilag már fizikailag roncsok voltak. A bődületesen sok és nehéz munka, a pocsék, vagy hiányzó orvosi ellátás, a különböző baleseti sérülések, a krónikus betegségek szűrésének hiánya gyorsan aláásta az átlagemberek fizikumát. A hosszabb életre inkább csak a felsőbb osztályok tagjainak volt inkább esélyük.