• Sir Ny
    #55
    Ha inerciarendszerben bekerítesz egy gömböt ( fénykúpot ), és azon belül az összes részecskét megfordítod, akkor a Newtoni mechanika szerint pontosan visszafelé fog futni az idõ. Ha ezt egy 300 000 km sugarú gömbbel teszed meg, akkor akár egy secet is visszaléphetsz az idõben.

    Termodinamikai fõtételek ide vagy oda, a Newtoni fizika inerciarendszerben teljes egészében reverzibilis.

    Egyébként nem mondtam, hogy muszáj port és hamut átküldeni, hogy szerkezet álljon össze, csak azt, hogy lehetséges létrehozni olyan rendszert, ami egy esetleges hülyefizikába való átlökés után bonyolult szerkezetté áll össze.

    Nyilván amit átküldünk nem véletlenszerû, hanem minél több információt kell róla ismerni. Ha meg ismerünk róla elég információt, akkor mindegy, hogy az adott szerkezet pohár vagy üvegszilánktömeg alakú. ( elég információ esetén az entrópia nem nõl ha összetöröm a poharat. A fõttétel szerint csak a meglevõ bizonytalanságok nõnek fel elkerülhetetlenül )
    Több mint valószínû például, hogy ha így akarnánk szerkezetet átküldeni a hülyekémiai választóvonal túloldalára, akkor az a szerkezet úgy nézne ki, mint ahogy ahülyekémiában akarnánk, hogy kinézzen.