• asgh
    #370
    A doboz PC csak addig lesz olcsóbb, amíg a többség rákényszerül a használatára. Ha a mobil eszközök lesznek az elsődleges otthoni számítógépek, akkor a doboz PC visszaszorul egy sokkal kisebb szegmensre: a tartalomgyártó és a hardcore gamer piacra.
    Anno az IBM a PC-t irodai célokra fejlesztette és onnan terjedt el a háztartásokba. Így most gyakorlatilag mindenkinek egy kisebb irodát kell fenntartania otthon, aki használni akarja a gépét, vagy a lakása egy része átlényegül irodává (lásd: PC asztal, mint bútor típus).
    Ez azonban változóban van, az emberek elfogadták, hogy számítógépre szükségük van a mindennapokban, de azt továbbra is szeretnék elkerülni, hogy a hasznos életterük egy része irodaként funkcionáljon.
    Ez az ergonómiai része a problémának, a másik a hozzértés. Annak idején kiszámolták (kb. 1910-es évek), hogy az egész világon kb. 2 millió autóra lesz szükség, mert ennyi ember hajlandó sofőrként dolgozni. Aztán jött Ford és olyan autót épített, aminek a vezetéséhez nem kellett gépészeti tudás. Ugyanez a helyzet a PC-kel. A 80-as években az otthoni számítógépek elsőszámú célközönsége a hobbielektronikával foglalkozók voltak. Aztán jöttek az iskolák, a gamerek és így tovább. Az IBM féle irodai PC koncepciónak pedig mind a mai napig van egyfajta "munkaeszköz" feelingje. Ha egy tárgy munkaeszköz, akkor elvárható, hogy aki hozzányúl, az valamennyire értsen hozzá. Eszerint is fejlesztik. Ezzel szemben egy mindennapi használati tárgyat úgy alkotnak meg, hogy minél kevésbé kelljen érteni hozzá, mert az emberek használni szeretnek dolgokat méghozzá akkor és ott, minél kevesebb fejtöréssel.
    Így aztán a laptopok, netbookok, táblák, okostelefonok azért szorítják ki a doboz PCket, mert az emberek a segítségükkel úgy tudnak hozzájutni a számítástechnika előnyeihez, hogy közben nem kell a PC nyilvánvaló hátrányaival küzdeniük. A PC-hez képest rosszabb ár/teljesítmény ebből a szempontból nagyon is vállalható kompromisszum. Sokan viszont képtelenek megérteni, hogy nem csak ár/teljesítmény mutató, hanem ár/teljesítmény/_kényelem_/_design_ mutató is van, ha a számítógépet nem mint munkaeszközt, hanem mint mindennapi használati tárgyat vizsgáljuk.