• lordsithlord
    Igazad van, Azz Apple termékek tényleg stabilak és szépek.

De informatikusként felmerül bennem a kérdés: milyen áron?

Míg Linux és Windows alatt nem nagyon találkoztam olyan hardverelemmel, aminek igen hamar ne lett volna támogatása, addig Apple alatt pont nemrég futottam bele egy olyan problémába, hogy egy szimpla USB-s TV tunert nem igazán volt hajlandó kezelni.

Másik dolog: olyan, hogy elpusztíthatatlan rendszer, nem létezik. Ez vonatkozik mind a hardver mind a szoftver elemekre.
    Szoftver tekintetébe az Aplle nem vészes, lényegében egy agyonoptimalizált Linux a mai OS, tehát ha valami gubanc támad, akkor simán lehet újratelepíteni a rendszert. A programok már más tészta, ott találkoztam már olyannal, ami elég komoly fejfájást okozott, mire végre hajlandó volt együttműködni és be is indulni.

A hardveres rész már sokkal érdekesebb. Anno kijöttek a szép és kicsi MAC Mini PC-vel: az egész gépet belezsúfolták egy 20x20x8 cm-es dobozkáéba. Majd persze ez se volt elég vékony, fogták magukat és még lefaragtak a méretekből, így kaptak egy 20x20x4 cm-es dobozkát. De az Apple-nél ezzel se elégedtek meg, jöhetett az iMac, ami ugye egy monitorba összeépített PC.

Szép és jó dologi a formatervezés, csakhogy ezzel egyetlen dolgot értek el: a MAC Mini-t csakis és kizárólag szakszerviz tudja javítani, ami ugye garis időben nem gond, de azon túl elég húzós tud lenni a pénztárca számára.
    És akkor még nem említettem, hogy az ára alapon egy hagyományos PC-nek a 2-3x-osa (miközben belül egy az egyben ugyanazok a hagyományos PC-s cuccok vannak, mint egy bolti PC-ben), emellett bővíttetni megintcsak egy vagyon, főleg ha az általad használni kívánt eszközt az Apple nem támogatja...

Nem tagadom, a MAC gépek szépek, stílusosak, de szakmai szemmel nézve azt kell, hogy mondjam, hogy nem igazán van olyan különlegessége, amivel verhet egy hagyományos PC-t, sőt, inkább hátrányai vannak.