• Lucy in the Sky
    #47
    A pszichopaták mindig is vonzódtak a hasonló kétes módszerekhez, mondhatni a végletekig kiaknázták a kor adta lehetőségeket, ha úgy vélték (márpedig úgy vélték, ha kellett, ha nem) hogy veszély fenyegeti őket. Ez a legújabb és legtutibb, mindenkit profilozni kell, ha a határértéket meghaladó mértékben van vagy nincs rajta sapka, máris mehet a megérdemelt helyére.
    A sapkaviselés hatósági követelményeit a Szent és Tévedhetetlen szoftver ellenőrzi, így hibának helye nincs. A világ megmenekült, lőn örö'ébódottá.

    Leszámítva persze azt a lényegtelen részletkérdést, hogy a szoftver megrendelői, fejlesztői és kezelői sajnálatos módon emberek, akik ebből fakadóan tévednek is. Folyton, bizonyára majdnem mindennel kapcsolatban. A sapkakérdésben amúgy biztosan.

    Tényleg, hogy jutottunk idáig? Persze az egész világ ezen a lejtőn döcög, térfigyeléssel, arcfelismeréssel, RFIDvel meg a többi technikai "csodával" felvértezve, mintegy megfeledkezve arról a hagyományról, mely szerint ezek az eszközök idővel pont azoknak a kezében kötnek ki, akik a történelem tanúsága szerint az ilyesféle hatalommal előszeretettel élnek vissza. Ja, hogy fegyverkezési verseny van, állítólag ha én nem nyitogatom a Pandora szelencéjét elég gyorsan, akkor majd más fogja rám nyitni? Ez aztán az érv.

    De a konkrét példánál maradva, tényleg ennyire tűrhetetlenné vált a pszichopatahelyzet? Ennyire elviselhetetlenül sok közveszélyes elmeroggyant flangál az utcán, ennyivel több, mint 50 - 100 - akárhány éve? Több-e a haszna egy ilyen szarnak, mint amennyi kárt okoz? Mondjuk tíz tetszőleges delikvensből hánynak lesz "pozitív" a tesztje, ebből mennyi lesz a téves riasztás? Kit fog érdekelni a véleményed, ha a téged vizsgáló "szakértő" :D kezében bejelez a marokverbálpszihoanalizátor? És ha addigra a kétharmados világkormány ezt közvetlen fenyegetésként értelmezte, és véste a globálbétékába, azonnali fejlövés terhe mellett? Fuck yeah, szép új világ.

    Mert-Ezért-Tehát hamarosan az is "emberölés bűntettéhez kapcsolható ráutaló magatartásnak" minősülhet, ha azt találom leírni, hogy ma pörköltet ebédeltem - jelen gondolatbűncselekmény előtt, közvetlenül :D