• bvalek
    #171
    Meg tudom érteni az álláspontját, az ember hajlamos a vele ellenséges ideológiákat egy kalap alá venni, főleg ha kölcsönöznek egymástól fogalmakat illetve elérendő célokat. A szabadkőművesség és a kommunizmus ellenségképe nagyon hasonló, és a céljaikban is sok az átfedés.

    Mindkettő hatalomátvételre törekszik, de míg a szabadkőművesség a meglévő elitre épít, a kommunizmus célja új elit létrehozása. Ez utóbbira szemléletes bizonyíték, hogy minden országban, ahol kommunista hatalomátvétel történt, sokkal szélesebb szakadék alakult ki az új vörös elit és a nép között, mint amilyen az ancient régime idején volt az arisztokrácia és a parasztság között. Bár merőben más indokokkal, de mindkettő tanítása a hatalomban lévők önigazoló ideológiai rendszere.

    Ami pedig a lélek létezését illeti, ugyanazt a hibát követed el, mint aki korábban valamiféle ködös kozmikus törvényre hivatkozott. A kijelentésed csak neked és a szubkultúrádnak evidencia, és csak a szubkultúrád/szektád tolvajnyelvén értelmezhető. Ha nem érvelsz egyáltalán, nincs információértéke annak amit írsz, mert mi, akik más közegben mozgunk, nem tudjuk értelmezni. A lélek tipikusan egy millió értelemmel bíró fogalom, minden ideológia/vallás mást ért alatta. Fogalmam sincs hogy melyik verziót tagadod.