• halgatyó
    #135
    A LED-es lámpákkal nincs tapasztalatom. A számolás szintjén értem, az világos.
    Pár kérdés azonban megmarad:

    -- Ha nem spotlámpában gondolkodunk, hanem általános helyiségvilágításban, akkor más lesz a helyzet.

    -- A 3W-os LED meglehetősen halványnak tűnik. Egy átlagos helyiségben (legyen mondjuk 5m*4m*2,8m , utóbbi a magasság) legalább 2 db 23W-os kompakt-fénycső lámpa kell. (ami állítólag megfelel 260W-nyi izzónak)
    Gyakran megnézem a boltokban (OBI, Pracliker, stb...) a LED-es lámpákat, de bizony a fényerejük és az áruk -- így egymáshoz kötve -- nem tetszik.

    -- A LED-ek színe is kicsit problémás. Elvileg a folytonos spektrumú fehér fény kikeverhető 3 db nagyon keskeny monokromatikus spektrumvonalból is, de ha a tárgyakat nézegetem, igen furcsa színük tud lenni.
    Hogy ezt mennyire lehet megszokni, azt tapasztalat híján nem tudom.

    -- A LED-es lámpákban lévő igen nagy fényerejű LED-ek (csak az általános LED-hez képest nagy a fényerő) gyártásához úgy tudom, GaAs (galliumarzenid) kell. Galliumból pedig nincs túl sok készlet a Földön.

    összességében:
    NEM akarom agyba-főbe védeni az izzólámpát! Ahol indokolt lecseréltem energiatakarékosabb megoldásra. Nem mostanában, hanem már 30 évvel ezelőtt is, amikor még nem volt kompakt fénycső, hanem a régi hagyományos hosszú fénycső volt a villogó fényével (3 külön fázisra kötve jó volt az) és a búgó fojtótrafókkal, meg a rövid életű fénycsőgyujtókkal.

    Csak az az erőszakos módszer nem tetszik nekem, ahogyan betiltják az izzólámpa használatát még a WC-ben, a kültéri bejárat környékén, a spájzban, a padláson, stb.. is.
    Meg az a stílus sem tetszik nekem, ahogyan követelödznek a kötelező és tiltó törvények érdekében meg ahogyan általában is, az élet valamennyi területén (a világítástechnikánál sokkal húsbavágóbb ügyekben is), a "kellemetlen döntéseket" (amiktől néha ordító dührohamot kapunk) nyelvészkedési-retorikai trükkökkel lenyomkodják a torkunkon.