• senki687
    #47
    Általában örülök az ehhez hasonló cikkeknek, mert számomra misztikusak, mit egy jó mese, és szeretem a meséket. De ez valahogy most nem tetszett.

    Nem értek hozzá, de máshol azt olvastam, a relativitás-elmélet alapján jelenleg nem tudják cáfolni az időutazás létezését. Sőt,előre lehet haladni az időben, erre több olyan példa van, amit általánosan elfogadnak. (Pl.: müonok.)

    Megint máshol azt olvastam, hogy amennyiben tudnának egy féreglyukat készíteni és fenntartani(a hatalmas energiaszükséglet miatt lehetetlennek tűnik, de elméletileg állítólag lehetséges), valamint tudnának majdnem fénysségel haladni
    (ami elméletileg szintén lehetséges, bár úgy tűnik, gyakorlati megvalósítása lehetetlen a technikai fejlettségtől függetlenül), akkor visszafele is tudnának haladni az időben egészen a lyuk megyitásáig a lyuk bezáródása előttről. És állítólag a kvazárok esélyesek lehetnek ilyen tartós, régóta megnyilt féreglyukakra. Bár kizártnak tartom, hogy ennek bármilyen gyakorlati jelentősége lenne. Egyébként ebben az elméletben nem hiszek, de azért elgondolkodtató.

    Tehát az, hogy a fény vákumbeli terjedési sebességétől nincs gyorsabb, nem zárja ki az időutazás lehetőségét. Szóval a cikk azon állítása, hogy az időutazás lehetetlen, nem logikus következtetés, szerintem inkább fordítási hiba lehet. Úgy vélem, a kutató egy konkrét időutazás-kisérlet eredményét cáfolta, nem pedig magát az időutazást.

    Egyébként pedig nem hiszem, hogy az Univerzum olyan lenne, mint amilyennek jelenleg elképzelik. Tudom, hogy állítólag az Univerzum nagyrészét az úgynevezett sötét anyag és sötét energia teszi ki, amire a tágulás gyorsulásából és galaxisok forgásából következtetnek (pl. a galaxis gravitácója nem magyarázhatja, miért forog együtt az egész galaxis majdnem úgy, mintha rögzített korong lenne, ugyanis a gravitáció gyengesége miatt szét
    kellene hulnia az alakzatnak, a galaxis "karjai" sötét anyag nélkül feloszlanának). Szóval bár úgy tűnik, van "jogalapja" a sötét anyag és sötét energia létezésének, ugyanakkor szerintem annyira nem illik bele a modellbe, hogy szerintem le fogják cserélni a jelenlegi modellt, és az új modellhez az antianyag vizsgálatával fognak közelebb jutni, nem a húrelmélettel.

    Egy hibás modellből hibás következtetéseket is le lehet vonni. Így lehet, hogy az időutazásra vonatkozó elméletek sem helytállóak. Ha új modell lesz, akkor majd talán biztosabbat fognak tudni mondani az időutazásról is. De lehet, hogy nem. Mindenesetre nagyon várom, hogy mire jutnak a tudósok, bár nagyon félek attól, hogy eljutott a tudomány a megismerhetőség határának közelébe és sosem lesz olyan űrutazás, amiket a sci-fi filmekből megismerhetünk. Attól tartok, legfeljebb génmódosított emberek, több generációnyi űrutazással lehetnek majd képesek elérni, megtelepedni másik bolygón. De igazán megdöbbentő, látványos technikai fejlődésre, amit a 19.-20. században tapasztalhattak, szerintem már nem fog sorkerülni.