• Balumann
    #185
    "A kockázat és annak felvállalása mindig magában hordoz egy szubjektív elemet, nincs sehol leírva, hogy mi a reális kockázat és mi nem, egyénenként változik. "

    De továbbra is az a probléma, hogy tudod, hogy ott van ez a kockázat, és ez alapján is próbálod racionálisan következtetni, hogy megéri-e neked kockáztatni.

    "Amúgy meg a sportolók nem a gyárban készülnek, senkinek a használati utasításában nincs benne, hogy XY típus, olimpiákon indulhat az 1. helyezésért és 96%-os valószínűséggel megnyeri. Mivel hogy sem használati utasítás, sem garancialevél nem jár az ember nevű termékhez, ráadásul van egy olyan hülye tulajdonsága, amit úgy hívnak szabad akarat."

    Pont az ilyen élsportolóknál látszik a legjobban, hogy mennyire biológiai gépek vagyunk. Nem tudom, hogy valaha is sportoltál-e, vagy foglalkoztál-e testépítéssel, de a leghatékonyabban akkor fejlődsz, ha szigorúan betartasz egy edzéstervet, pontosan kiszámolod, hogy mennyi energiára, proteinre, szénhidrátra és vitaminokra van szükséged, és odafigyelsz minél több mindenre. Nyilván nem tudsz ilyen százalékot mondani, hogy ki nyeri meg, mivel nem tudod a sportolók összes tevékenységét, nem tudod maximális pontossággal kiszámolni az edzések és pihenések hatékonyságát (nem azért mert fizikailag lehetetlen lenne).

    "Szóval, ha a genetika nem határozza meg a társadalmat és ezen belül az embereket csak alapot ad hozzá, akkor valójában mi az ami meghatározza?"

    Ezt is már kifejtettem. Egy ember tulajdonságait, egyéniségeit nem a genetika határozza meg, hanem az, amit a fejlődése során (nem születéstől kezdve, hanem már az anyuka hasában) megtanul. Sok tulajdonságot szüleitől vesz át, sokat meg a tv-ből, mesékből, más emberektől, gyerekektől, stb.. Vagyis, ez csak egy bizonyos százaléka, végtelen a külső környezeti hatások száma, mint említettem egy példát, az első színek amiket lát, a lakó környezet, miket mutatnak meg neki először mennyi idős korba, végtelenségig stb..

    "Ez egy kicsit zavaros. Szerintem a szülőktől tanulsz egy rendszert, abból átveszel értékeket, ez lehet egy olyan komplex világkép is, mint egy vallás, vagy egy tudományos világkép. Vagy az is lehet, hogy az által határozod meg magad, hogy a szüleidét elutasítod. A vallás, egy filozófia csak egy sablon, amit egyénileg kitölt az ember tartalommal. "

    Egy kicsit siettem, pont utazás előtt voltam, valóban ez így nem volt teljesen helytálló. Egyébként általánosságban szerintem nem tér el egy ember értékrendje a szüleiétől (vagy egyik szülőjétől), de persze lehet, hogy más lesz. Mindenki áttérhet a sötét oldalra, elvakíthatja a gazdagság (fontosabb lesz a pénz vagy anyagi érték, mint más), eltanul mástól rossz szokásokat. A vallások általánosságban egy értékrend sablont is adnak, így talán az (vagy legalábbis az volt) a leginkább ilyen hatású.