• NEXUS6
    #184
    "Azt kérdezed, hogy tudok-e olyan elterjedt világnézetet, ami erkölcsi útmutatást ad a követőinek?

    Az erkölcs maga az útmutatás, amit követni kell."
    OK, de melyik erkölcs, a nyugati világi/kapitalista, a nyugati keresztény, a keleti, a zsidó, a muzulmán, a Konfucius tanaira épülő, a szocialista, a náci, az apartheid, az afrikai/amerikai törzsi, stb stb stb, melyik erkölcsre gondolsz?
    Csak mert pl. az egyikben bocsánatos bűn az emberek, ősök, ellenségek elfogyasztása, a másikban ennél nagyobb bűnt el sem lehet képzelni. Nők, feleségek kezelése dettó. Az egyikben az asszony-állat, csak korlátozott lelkiségekkel és ehhez mért jogokkal, a másikban kvázi a férfi fölé emelik, mert a "gyengeségére" való tekintettel plusz jogokat kap, matriarchális társadalmakban a férfiak vannak a "helyükön" kezelve.

    Szal melyik erkölcs az igazi, könyörgöm ezt áruld már el!?

    "Visszafordítom a kérdésed. Tudsz-e olyan vallást mutatni, amelyik nem az erkölcsösséget tartja a legfontosabb elemei között számon?"
    Melyik nem?
    Vannak a vallásoknak/világnézeteknek előtérbe helyezett értékei, isten, istentelenség, jóság, lojalitás, erő, könyörtelenség, kegyesség, megbocsájtás, az élet szeretete, az élet pusztítása stb, amelyeket lefordítanak általános erkölcsi, viselkedési, sőt rituális szabályokra, ezek betartása maga az erkölcs, de mint mondom mindegyiknél az elsődlegesek az értékek, és ebből következően viszont eltérőek az erkölcsi szabályok, normák is.

    Amúgy unom már a bújócskát, szóval mi vagy, valami marxista, esetleg zsidógyűlölő szélső jobbos, valami tudományhívő űbermaterialista?
    Melyik, csak hogy tudjunk végre értelmesen beszélgetni.
    Nincs erkölcs önmagában, anélkül, hogy egy értékrendszerhez kapcsolódna.

    "Ennek ellenére a legnagyobb erkölcstelenségeket a vallás mögé bújva erkölcsösnek feltüntetve követték el."
    Egyetértek, de egy erkölcsös és vallásos ember, ha a vallásában van valami tolerancia, mint érték, akkor nem fog a másikra az erkölcs nevében támadni. Intoleráns ember lehet bárki vallásos, vagy más világnézetű. Ami viszont rákényszeríti az embereket önmaguk, az értékeik meghazudtolására, az valami külső erő. A vallást/világnézetet kihasználó egyházi, vagy állami, politikai hatalom. Akkor vagy jó kimcsi pl, ha kinyírod a vallásosokat, és fordítva.
    Miközben ugye elvileg a kommunizmus eszméje is az emberről általában, mint értékről szól.

    "Egyébként van egy nagyon jó mondásunk:
    Bort iszik, vizet prédikál."
    Bocs, de ha figyeltél volna látnád, hogy már írtam. Te most milyen összefüggésben használtad, amúgy?