• BlackRose
    #1249
    Persze, hogy nem tudjuk, csak valamilyen értelmes feltételezésel nem tartjuk valószinűnek. Egyébként megfigyelések alapján elég sokat lehet már mondani, hogy pl. az álatvilágban az "én" viszonylag nemlétező dolog (néhány emberszabású majomfaj kivételével), ugyanakkor pl. az állatokat inkább tudatalatti ösztön vezérli mint megfontolt mérlegelt tudatos gondolkodás. Persze mondom mindez többnyire értelmes feltételezés.

    Mindenesetre nem is fontos az állatok agya a társadalmi tudományok tekintetében, ugyanis az ami fontos, az nem más mint, hogy a jelenlegi tudásunk alapján az ember társadalmi lény, és társadalmon kivül ebben a formában nem létezik. A társadalom viszont men létezhet az egyének fejében szétszort tudás alkalmazása és a munkamegosztás nélkül. És ezek a dolgok az állatoknál nem figyelhetőek meg (olyan szinten amely jelentős lenne). De a társadalmi tudományok nem az állatokkal foglalkoznak és ezért nincs is jelentősége, hogy az állatok mennyire különböznek az emberektől. Elképzelhető pl. egy szintén társadalomban élő földönkivüli lény, amely pl. egy teljesen más alapokon épitett ki egy más fajta társadalmat, amelyben pl. sem a tudásmegosztás nem fontos (mert pl. minden egyed tudása egyenlő - pl. valami számunkra ismeretlen kapcsolat által amit egy lát és érez, mindenki lát és érez), és ez miatt a munkamegosztás sem annyira fontos mert nincs specializáció, vagyis mindenki mionden munkát eltud végezni).

    Az emberek esetében (társadalomban) ez nem igy van (és ezért nem lehet ezt az nélkül tanulmáynozni, hogy ezeket a dolgokat ne vegyük figyelembe - a logikai pozitivizmus viszont ezt teszi), törzsekben valamivel közelebb, mert ott az egyén relativ tudása a törsz kollektiv tudásához képest sokkal magasabb mint a társadalomban, az érdekek sokkal közelebb álnak egymáshoz ez miatt a konfliktusok is kevésbé valószinűek, és a muka is viszonylag olyan, hogy minden egyén elvégezheti és főleg egy időben mindenki ugyanazt csinálja (vagy esetleg néhány csoportra osztva, pl. a férfiak közössen mennek vadászni, a nők otthon közösen dolgoznak stb.) Szóval a törzsben a specializálódás nagyon alacson fokon létezik, egy fejlett társadalomban pedig nagyon magas fokon.