• BlackRose
    #1196
    Azzal nekem semmi bajom nincs, hogy a világ spontán jött létre a semmiből. Én csak azt mondom, hogy az a legjobb esetben kizárja a kreacionisták dogmáját (amit én ez nélkül sem hiszek el), de nem zárja ki Isten mint valami megmagyarázhatatlan de tudatos lény létezését (nem állitom, hogy létezik mert már mondtam, hogy agnosztikus vagyok, de éppen ezért nem is zárom ki a lehetőségét). Ugyanakkor ha az ember kitalálta Istent, és ez a találmány lehetővé teszi számára, egy erkölcsi rend megalkotását és egy életképes és fejlődő társadalom lehetőségét, akkor az pont olyan mint pl. a jog, elméletileg a természetben jog sem létezik, az emberek találták ki, de a társadalom és az élet olyan épitőköve amely nélkül nem léteznénk mint emberek.

    És ez a jog a modern nyugati civilizációban ha tetszik ha nem valakinek, azon alapszik, hogy Istentől kaptuk és el nem lehet venni tőllünk.

    "... I believe that a reasonable case can be made for saying, not that we believe in God because He exists but rather that He exists because we believe in Him... Considered as an element of the world, God has the same degree and kind of objective reality as do other products of mind... I regret my disbelief in God and religious answers generally, for I believe it would give satisfaction and comfort to many in need of it if it were possible to discover and propound good scientific and philosophic reasons to believe in God... To abdicate from the rule of reason and substitute for it an authentication of belief by the intentness and degree of conviction with which we hold it can be perilous and destructive... I am a rationalist—something of a period piece nowadays, I admit... "

    Sir Peter Medawar (Nobel-díjas biológus)