karesz6#75
Én ugyan úgy gondolom hogy a kapcsolatfelvétel egy idegen fajjal háromesélyes dolog. 1: Kiirtanak minket(szerintem erre van kevesebb esély ui. a kiirtásunk lehet hogy kevés energiájukba kerülne de túl sok az olyan alternatíva ami még annyiba sem ez alól persze kivételt jelent ha bolygónkon egy eddig álltalunk nem ismert nyersanyag vagy akármi van ami ritka és feltétlenül kell nekik.) 2: Felvennék a kapcsolatot esetleg minimális tudást adnának vagy csak egyszerűen megengedik nekünk hogy tudjunk róluk de semmi más. 3: Valamilyen érdek vagy csak a szimpla jószándéktól vezérelve (és persze naivitástól) hatalmasat húznának a fejlettségi szintünkön. Ez nem lenne nehéz. Ahogy én látom ma az emberiség fejlődésében a legszűkebb keresztmetszet az energiaellátás. Ha kapnánk egy hatalmas energiaforrást újabb technológiai forradalom lenne.
De én ebből a háromból alapvetően a békés idegenek dominanciájára tippelnék akik ugyan megvédik magukat de konfliktust nem kezdenek. Szerintem az ember agressziója egyszerűen evolúciós tulajdonság az erősebb kutya baszik elvén. Bár tűnhet másképp de a föld megosztottsága az államok léte a folyamatos háborúk, különböző csoportok eltérő erelye és érdekei és az ebből adódó verseny inkább akadálya mint hajtóereje a fejlődésnek. Tűnhet úgy hogy nagy háborúk után meglódul a fejlődés mert a haditechnikai vívmányok átkerülnek a lakosság körébe békés eszközökbe építve de ez egy irányítatlan fejlődés és a beleölt erőforrás nem célirányosan pontosabban nem a civilizációnk fejlesztésének céljára lett fordítva hanem a civilizációnk fejlődése agresszivitásunk mellékterméke. Volt már homo habilis homo ereectus homo akármicsodikusz és a homo sapiens. A következő evolúciós lépcsőfok a "békés ember" lesz amikor az erőforrásaink célirányosan arra lesznek fordítva hogy adott az emberiség alapvető céljait (túlélés, felfedezés, tanulás) legjobban szolgáló kutatásokba lesznek fektetve és ezeknek nem lesz közük a háborúkhoz nagyhatalmú kis létszámú érdekcsoportok zakkanásaihoz hanem pl. tudatosan célirányosan fejlesztjük kommunikációs és mozgábeli képességeinket ehhez pedig kétségtelen egy világállam vagy egy ahhoz hasonló dolog létrejötte kell ami pedig a "békés ember" korában nem lesz probléma, nem háborúval hanem spontán fog kialakulni. Jelenleg az emberiség legfőbb feladata az hogy ezt az evolúciós ugrást túlélje. Szerintem ez a felállás dominálhat a világegyetemben. Bár kétségtelen hogy ez a gondolatmenet támadható. Egy agresszív faj is óriási szerencsével időben megteheti azt a technológiai ugrást hogy képes legyen népét szétszórni a világegyetemben így megakadályozni önmaga elpusztítását. Emellett is egy igen erős érv szól konkrétan az emberiség eddig elért eredményei. Gondoljátok végig milyen döbbenetes ütemű fejlődést produkáltak nem hogy kozmikusan de még geológiailag is elhanyagolható idő alatt. Csak gondoljátok végig. 6000 éve feltaláltuk a matekot és az élet tervezhetővé vállt. Számítható volt hogy mekkora földterületet kell megművelni vagy mennyi bogyót kell gyüjteni hogy x létszámú kolóniának y évig eléglegyen következmény baby boom létszámnövekedés kényelmesebb élet többen foglalkoznak a kezdetleges tudománnyal. Majd mondjuk 5e éve jött a kerék. Még nagyobb létszámnövekedés erő kereskedelem. Innen már rövid az út a lovaskocsiig hasonló következményekkel de még mindig több ezer év távlatában majd egy hirtelen ugrással következik a gőzgép pár száz éve és felgyorsulnak az események. Belső égésű motor stb. Majd pedig az elmúlt 100 évben a szimpla gőzgéptől eljutunk a részecskegyorsítókig űrhajókig számítógépekig. Vagy csak arra emlékezzen vissza mindenki 4-5 éve hogy nézett ki az atommenő telefon és miket tudott illetve miket tud most. Nagy szerencsével ugyan de szerintem kivitelezhető a túléléshez szükséges technológiai szint elérése mielőtt kipusztítanánk magunkat.
Vagy természetesen ott van harmadik lehetőségként hogy ötösünk volt a lottón és mi vagyunk a legfejletebbek. Hiszen az élet kialakulásáról gyakorlatilag semmi mélyrahtót nem tudunk lehet hogy mennyi idő szükséges az élet létrejöttéhez és az evolúció gyorsütemű megindulásához. Vagy a bolygónk valamilyen álltalunk nem ismert szemszögből egyedi és akkor egyedül vagyunk.