karesz6#140
Igazad van. Bizony az emberi természet akadályozhatja a békés kapcsolatfelvételt. Tekintve hogy az ember okos és agresszív. Rendkívül leleményes faj vagyunk bár ezt elsősorban egymás irtására használjuk. Jelenleg valószínűleg közel 0 fenyegetést jelentünk rájuk nézve. Megnyerhetünk ugyan ellenük egy csatát de csak a saját életterünk feláldozásával. Ők utánna kivárják míg a sugárzásban elpusztulunk visszajönnek és harc nélkül győznek. De egy békés faj gondolkodhat úgy hogy az emberek leleményessége szinte határtalan. Bár technológiailag fejletlenek de akár csak az ő technológiájuk dekonspirálódott jelenléte a földön kompromittálhatja őket vagy legalábbis számottevő biztonsági kockázatot jelenthet. Csak gondoljatok bele egy idegen űrhajó jelenlétébe a földön. Nem is kell hogy hozzányúlhassunk elég ha tudunk róla és méréseket végezhetünk adhat olyan ötleteket ami képessé tesz minket egy olyan technológiai ugrásra amivel már elérhetjük őket. Ezzel nem magamnak mondok ellent és tagadom a békés idegenek (szerintem) nagyobb valószínűségét hanem a saját veszélyességünkre utalok.
És még egy dolgot el tudok képzelni ami miatt egy alapból béketűrő de agresszivitásra hajlamos civilizáció nekünkeshet. Ha a közelünkbe van (nem tudhatjuk ez mit jelent)és fejletebbek vagyunk mint hinnénk. Ők tudhatják mi a fejlettségünk következő léőpcsőfoka (ami nagyon nagy ugrás is lehet) és tudhatják mennyire vagyunk tőle messze, mi nem feltétlenül. Ekkor prevencióként kaphatunk esetleg az arcunkba bár én itt is sokkal valószínűbb dolognak tartom a probléma "titkosszolgálati" módszerekkel történő megoldását egyszerűen azért mert "elegánsabb" és hatékonyabb. Ha közel vagyunk egy nem várt nagy áttöréshez egy háború meghozhatja azt a lökést amivel elérjük azt a bizonyos áttörést és a harcot komoly veszteségekkel felyezhetik be míg a geopolitika manipulálásával pár száz év alatt ami nekik nem feltétlen jelentős átformálhatják a természetünket és értékes szövetségest találhatnak bennünk. Én is úgy gondolom hogy az esetleges nyersanyag viták vezethetnek legkönyebben konfliktushoz de ne feledjük hogy azt meg is "vehetik" tőlünk pl technológiával aminek én azért adok egyáltalán valamekkora esélyt mert ha nem valamiféle egyesült hangyabojszerű szuperintelligenciába tömörülnek akkor a népük felé nekik is el kell számolni az érző intelligen lények milliárdjainak halálával.
Egy olyan társadalomtól ami nem 100% ig uniformizált (ami rugalmatlanságot eredményez ami hátrány ezért valószínűtlen) nem várhatjuk egy hideg gyilkos száraz logika következetes követését, ugyan úgy problémák adódnának a lakosságukkal ahogy sokan elítélik amerikát az olajháborúk miatt. De vegyük észre azt is hogy ez alól túl sok lehet a kivétel még akkor is ha tényleg sokkal nagyobb a tökéletesen békés idegenek száma. Itt az egész emberiség szimpla létéről van szó és ha azt állítom hogy 99% hogy békés idegenekbe futunk kapcsolatfelvétel esetén akkor is egyértelmű hogy a kockázat sokkal nagyobb mint a várható haszon (bármekkora is az) egyszerűen nem engedhető meg. Ez egy olyan vita ami bár nagyon érdekes senki sem nyerheti meg. Szerintem vitán felül áll hogy mindkét oldalnak igaza van.