• NEXUS6
    #99
    "Nem. Azt írtam, hogy Kína a fejlődéséhez ugyanúgy, ha nem jobban rászorul a Nyugatra, mint fordítva. A függőség kölcsönös, és ezért nem kéne ennyire barna legyen a gatyád."

    Őööö, ha jól tévedek pontosan azt fejtegetted, hogy konkrétan a nyugati tőkére mennyire van rászorulva, és erre hoztál olyan példákat, hogy ha kivonul a töke akkor mi lesz? Én meg azt írtam, hogy nem lesz semmi, a kínaiak termelnek tovább: 1. mert a gyár ott marad. 2. mert most már a kínaiaknak is van tőkéjük, hogy a termelést biztosítsák.
    Ha nehéz fölfogni mégegyszer végig mehetünk a gondolatmeneten, engem nem zavar.:)

    "Akkor meg miért beszélsz már x hozzászólás óta arról, hogy Kína "felfuttatja a belső piacot" meg "összeomlasztja az USA-t"?"

    Én nem mondtam, hogy ezt egyszerre és főleg, hogy holnap teszi meg. Mindkettő cél, amit 10-20 év alatt akarnak elérni. Ennyi időnk van, hogy kitaláljunk valamit. Persze tagadhatjuk ennek lehetőségét, de én nem látom mi értelme lenne. Nekünk Európaiaknak ez egy lehetőség lenne amúgy, hogy kijöjjünk Amcsinnéni szoknyája alol, mert utána nemsokára már Kínaibácsi cipőjét suvickolhatjuk, ha nem teszünk valamit.

    "A nyugati tőkés addig nem fog kivonulni, amíg hagyják, hogy Kínában olcsóbban csinálja ugyanazt ugyanazt. Ha kivonul, akkor két eset lehetséges: 1. máshol olcsóbb, 2. a politika megakadályozza, hogy a kínai cucc eladható legyen. Akár egyik, akár másik, a következmény az, hogy a kínai termékek nem eladhatók a nyugati piacon. Érthető, miért ellentmondás az, amit beszélsz?"
    Bocs, de te hoztál ilyen példákat! Akkor most mi van? Magaddal vitatkozol? Ha zavarok szívesen kiszállok?:D

    "LOL. Szerinted Kínának a magasan képzett szakembergárdája a fő vonzereje? PhD-sek fröccsöntik a dömpereket? Magad se tudod, mit beszélsz."
    LOL halvány lila fogalmad sincs a kínai oktatási rendszerről, ugye!?:D
    Arról hogy 93%-os az írástudók aránya, hogy rahedli egyetemük van, hogy az oktatás magas prioritást élvez az állami programok között, hogy olyan vendégoktatót hívnak amilyet akarnak, mert annyi pénzük van.
    Ja és akkor is 10 év egy új iparág létesítése, amiből szakemberek képzése ugye önmagában 5 év. Ott erre áldoznak is. Úgy értem pénzt, és nem csak lüke reformokat találnak ki.

    "Akkor megint megkérdezem: hogy lehet mégis, hogy az összes iparágban a legmagasabb szintű képzés/kutatás nyugaton található? Csak nem úgy, hogy nem igaz, amit mondasz, pontosabban nem úgy igaz?"
    Mert szerinted itthon nálunk miért van még mindíg édesipari szakképzés??
    Pedig se cukorgyárunk, a Bocicsokit is a csehek gyértják, talán még Kanizsán megvan a Bonbonetti, és ennyi.
    De gondolom 10-15 éve még azért úgy Európában viszonylag jól álltunk, volt ipar, a tanárokat meg nem rúgták ki. Még nem.
    Azért azon gondolom nem viszont vitatkozol, hogy a legjobb programozók mostanság az indiaiak, pedig a májkroszoft nem ÚjDelhiben székel. Érted ugye, mire akarok kilyukadni. Vagy ragozzam még?

    A #94-re azért hozhatnál egy konkrét példát, hogy mire gondolsz.
    Így nehéz elképzelni, vitatkozni.