• nando42
    #124
    szerintem azt senki sem vitatja, hogy kínai fejlődés kiemelkedő az elmúlt évtizedekben, viszont azt az állításodat, hogy ezt a "központi irányítás"-nak (tehát diktatórikusan) köszönheti annál inkább, miután Kínában sosem volt demokrácia, így ugye logikus, hogy az elmúlt időkben lévő nyomorért is egy hasonló rendszer a felelős. csak hogy egy másik példát mondjak - újból -, a nyugati demokrácia, a kapitalizmus, s az ebből fakadó relatíve jólét egyértelműen nem diktatórikus úton jött létre (még ha tudnék ellenkező példákat mondani).
    azt meg nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy hiába a nagy gazdasági növekedés, miután még mindig évtizedekkel van lemaradva a fejlett régióktól, s semmi sem biztosítja, hogy a fejlődés töretlen lesz, ahogyan azt sem, hogy, ha egyáltalán képes lesz utolérni a mai nagyhatalmakat, utána sem omlik össze. ez merő spekuláció, hiába a lelkesedésed.
    persze, eddig az irány az jónak tűnik, de azért az elmúlt évekből is az a tapasztalat, hogy a "bezzeg gyerekek" qrva nagyot tudnak pukkanni, pedig jóval kisebb növekedést produkáltak.

    hiába a hév, ez szerelem még egy picit még korai. ;)