• kukacos
    #109
    De egyébként itt miről is vitatkozunk? Te valami olyat állítasz, hogy a kínai felemelkedéssel a Nyugatnak valami kielemelt helyen foglalkoznia kell, esetleg ellenlépéseket tenni vagy mittudomén. Szerintem meg francokat.

    Most miért akarjuk, hogy a kínaiak a saját szorgalmukkal, a világgazdasági folyamatok kihasználásával és a nyugattól ellesett módszerekkel *ne* hozzák fel magukat akármilyen szintre? Az akarod elérni, hogy a rabszolgáink maradjanak az idők végezetéig? Főjön az amcsik feje, hogy elvesztik dominanciájukat, de nekünk egyszerűsítve nem marha mindegy, hogy angolul vagy kínaiul kell megtanulnunk?

    A globalizált gazdaság jó. A világ attól lesz stabilabb hely, hogy az eredetileg szegény kelet-ázsiai államok éhező milliárdjainak lesz valamije, és így vesztenivalója is. Attól lesz stabilabb, hogy az őket elnyomó ilyen-olyan diktatúrák fellazulnak, mert muszáj kielégíteniük a gazdagodó polgáraik igényeit. A szorgalmas távol-keleti népeket egy globalizált világban csak ideig-óráig lehet elnyomni, de a képességeik hosszú távon kibontakoznak, már ha hagyják őket saját vezetőik. Európa és Amerika nem is igazán tehet ezügyben semmit, élvezze a kínai cuccokat, amíg tudja, aztán majd nekünk is melózni kell.

    Én szurkolok Kínának, hogy sikerüljön, és remélem, hogy békésen fog a dolog történni. Nem látok bennük komoly fenyegetést a világra nézve - sokan vannak, de nem elegen, és hagyományosan toleránsak. Kínának megvan a helye a világ palettáján. Nem hiszem, hogy a Nyugatnak nagyon fosnia kellene attól, hogy Kína megerősödik és naggyá válik. Gazdag emberek általában jól megértik egymást.