• kukacos
    #106
    "ha kivonul a töke akkor mi lesz? Én meg azt írtam, hogy nem lesz semmi, a kínaiak termelnek tovább"

    *Sóhaj* A tőke azért van ott, mert Kína azt ígérte, hogy stabil gazdasági környezetet teremt. A tőke kivonulása ekvivalens a gazdasági környezet felrúgásával, amivel a kereskedelem visszaesik, az előállított termékekre pedig nincs elegendő belföldi kereslet. Többet nem magyarázom.

    "már a kínaiaknak is van tőkéjük, hogy a termelést biztosítsák"

    Tévedés. Te valamiért azt hiszed, hogy a valutatartalékból gyárakat lehet csinálni, pedig az azért van, hogy amikor kifelé igyekszik a befektető, legyen miből kifizetni. Különben az történik, mint 1998-ban Ázsiában. Kínába rengeteg spekulációs tőke áramlik, ami miatt épp eleget fő a vezetés feje:

    http://www.economist.com/node/11639442
    http://www.chinadaily.com.cn/bizchina/2010-10/15/content_11415493.htm

    A kínai gyárak külföldi nyersanyagokból, külföldi technológiákkal, külföldi piacokra termelnek. Amíg ez javarészt így marad, a gazdaságuk sérülékeny, és bármiféle nemzetközi konfrontáció vagy ellentét sokkal több kárt okozna Kínának, mint ügyfeleinek. Ha az USA kiesik, egyszerűen nincs kinek eladni a cuccot.

    "nehéz elképzelni, vitatkozni"

    Valóban nehéz valakivel vitatkozni, aki olyan állításokra alapoz, hogy a "legjobb programozók indiaiak"...

    "A #94-re azért hozhatnál egy konkrét példát, hogy mire gondolsz."

    Kérlek. Flextronics az SG-ről:

    http://www.sg.hu/cikkek/39928/strategiat_valt_a_flextronics_zalaegerszegen

    Nem hogy új gyártósorokat húznak fel/telepítenek át a megrendelések függvényében hónapok alatt, de még az embereket is szezonálisan rúgják ki.