• Deus Ex
    #97
    #92: Elgondolkodtató és érdekes megközelítés, ezt az eddigiekben nem gondoltam át, és igazából azt gondoltam, az aktuális fizikai modellek összetettsége most érte el az emberi határokat, s a jelentősebb előrehaladás az embert lényegesen meghaladó mesterséges intelligencia bevonását követően várható. Remélem, neked lesz igazad.

    #95: A nagy energiájú részecskék a légkör nélküli égitesteken közvetlenül a felszínt érik, vagyis elfogadható valószínűséggel az említett nagy sűrűségű rétegek közelében zajlanak a reakciók.

    Korábban írta valaki az álló légkört, és le lett hurrogva, hogy nem gondolt a szélre. Ha egy ütközés egyik résztvevője közel fénysebességgel halad, a másik pedig néhány tucat méterrel másodpercenként, akkor talán nem nagy hiba a légkör részecskéjét állónak tekinteni..:-)

    Mivel másokhoz hasonlóan én sem szeretnék kin0s helyzetbe kerülni, leszögezem, hogy érteni én sem értek hozzá, de itt a fekete lyukasodás kapcsán korábban ezen a fórumon is a következő aggályokat fogalmazták meg:

    - A Hawking sugárzás gyönyörű elmélet, de semmiféle bizonyíték nincs arra nézve, hogy egy fekete lyuk képes ilyen módon megsemmisülni.

    - Az említett nagy energiájú kozmikus mélységekből érkezett részecskék bolygótesttel avagy felsőlégkörrel ütközése nem teljesen jó analógia, mert itt a keletkező fekete lyuk az égitesthez képest valószínűleg jelentős sebességgel bír, a kísérletek során pedig létrejöhet a környezetéhez képest minimális sebességű lyuk is.

    - Bár fekete lyuk, de kicsi a tömege, így igen lassan lép kölcsönhatásba a környezetével, feltéve, ha elektromosan semleges töltésű. Ha elektromos töltéssel rendelkezik, a tömegnövekedéssel járó kölcsönhatás gyorsan mehet végbe.

    Végezetül megemlítem, hogy pár évvel ezelőtt a brookhaveni RHIC-ben látni véltek valami olyat, ami fekete lyuk keletkezés majd megsemmisülés is lehetett.

    Ha valaki megtalálja a tudományos közleményt, belinkelhetné, én csak azt találtam perpill..

    http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/4357613.stm